Boodschap uit de optiemarkt: vlucht!
Foto: Boodschap uit de optiemarkt
Aan de oppervlakte lijken aandelen in topvorm, maar onderhuids stapelen de gevaren zich op. Nico Pantelis over het slechte nieuws uit de optiemarkt.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de beursrally. Week na week zoeken de koersen hogere oorden op. Als het niet in de Verenigde Staten is, dan wel in Europa of Japan waar een nieuw hoogtepunt wordt bereikt. Wereldwijd is er een soort van rat race bezig die de hebzucht van beleggers aanwakkert. De zogenaamde ‘animal spirits’ zijn weer terug van weggeweest. Eerst kopen en daarna vragen stellen: het sentiment is 180° gedraaid. Of die wending op het juiste moment komt, daar hebben we al enkele weken onze twijfels over. We vuurden al diverse waarschuwingssignalen af in de eerste maand van dit jaar. De situatie werd er in de tussentijd niet beter op.

De economische activiteit in de belangrijkste regio’s (VS, Europa en China) zakte in de voorbije maand verder af, terwijl de beurzen almaar hoger kropen. En alhoewel het sentiment onder beleggers enkele tikken incasseerde, is er van pessimisme of angst geen sprake. Beleggers blijven hoopvol voor de beursrally. We zijn nog altijd van mening dat we eerst nog beneden moeten, vooraleer we de weg omhoog opnieuw inslaan. We krijgen overigens steun voor onze visie uit een onverwachte hoek: de optiemarkten. De meeste beurscorrecties verder in het verleden altijd goed ingeschat voor optiebeleggers. Ook vandaag zien we bij hun een verhoogde graad van paraatheid.

De CBOE SKEW index schoot in de voorbije dagen omhoog naar meer dan 130 punten, een niveau niet meer gezien sinds september van vorig jaar. De SKEW index komt tot stand door de risicopremie op out-of-the-money opties op de S&P 500. Een vergelijkbaar index als de bekendere VIX index, met dat verschil dat de SKEW index een goede graadmeter is voor uitzonderlijke gebeurtenissen. De index wordt ook wel eens de ‘Black Swan’ index genoemd. Hij meet de mate van tail risk in de markt door de premies op de betreffende opties. Wanneer de premies de lucht in schieten, dekken de optiehandelaars zich in tegen uitzonderlijke en grote beursbewegingen. Een stand boven 100 impliceert een hoger risico, maar het niveau van 130 wordt als kritische kantelpunt beschouwd. In de voorbije weken schoot de SKEW index omhoog tot aan die bevreesde grens.

SKEW index 2013

De vorige keer dat de SKEW boven 130 schoot, leverde de S&P 500 in de weken nadien zo’n 10% in. De verhoogde activiteit van SKEW gaat vandaag gepaard met een tegendraadse VIX. De VIX index staat ook wel bekend als de volatiliteitsgraadmeter van de aandelenmarkten. De index meet de bewegelijkheid van de optiereeksen voor de S&P 500. Een stijgende VIX impliceert nervositeit en angst in de markt. Tot voor kort zocht de VIX steeds lagere niveaus op, tot onder 13x: noteringen die we in jaren niet meer hadden gezien.

S&P 500 + VIX

Maar ook daar kwam recent een drastische wending in. De VIX index schoot in de afgelopen handelssessies omhoog tot bijna 19x: een stijging van meer dan 50% sinds de bodem van februari 2013. Ook de VIX heeft een cruciaal kantelmoment op 20x. Hier zijn we momenteel niet ver meer van verwijderd, terwijl de S&P 500 nog steeds flirt met de grens van 1500 punten. De VIX is een uitstekende tool om omslagpunten in de markt te bepalen. Als de beurs stijgt en de VIX veert fors, dan is een top in de maak. Als de beurs daalt en de VIX neemt af, dan is de bodem niet veraf. Vandaag begeven we ons in het eerste scenario.

De boodschap uit de optiemarkten is helder: wees voorzichtig met aandelen. De beurshausse is toe aan een welverdiende rustpauze. Bovendien is gaan we de 48ste maand in van de rally, waardoor de markt rijp is voor een stevige correctie. Waar mogen we ons aan verwachten? Een daling van 100 punten voor de S&P 500 tot 1400 punten zou ons tot het 200-daags gemiddelde brengen, wat in de voorbije maanden telkens een goed steunniveau bleek te zijn. Echter, dit zou een correctie van amper 6% zijn, wat in feite te weinig is om de trend terug gezond te maken.

We zouden liever een daling van 10% zien (1350), of nog beter, een correctie van 20% (of 300 punten) voor de S&P 500. Dit zou ons terug op het niveau van 1200 punten brengen, wat een perfecte basis zou vormen voor de aanloop naar de ultieme doorbraak van het historische record van de S&P 500 boven 1550 punten. We herhalen onze oproep aan beleggers om de cashreserve op te trekken. Wellicht doen zich binnenkort interessante instapmomenten voor: wees geduldig.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief.
Twitter:
@SlimBeleggen