Golden Week
Foto: mh
Deze week is het in Japan 'Golden Week', de langste vakantieperiode van het jaar. De week is een opeenstapeling van nationale feestdagen. Waaronder de Dag van de Grondwet die op 3 mei wordt gevierd. Veel Japanners zijn met vakantie.

Treinen en hotels zijn de hele week volgeboekt. Wie het met minder moet doen, gaat een dag rondhangen in een shoppingmall of bezoekt een plaatselijke bezienswaardigheid. Ik heb me gisteren aangesloten en heb het belangrijkste monument van de stad bezocht, Wakayama Castle. Het zestiende-eeuws kasteel staat midden de stad op top van een 48,9 meter hoge rots. Zo precies is de folder. Het pagode-achtig gebouw is binnenin uitgeleefd en heeft niets van een paleis. Stoffige toonkasten met samoerai-harnassen en eindeloze rijen speren. Alleen voor het uitzicht over de stad en zijn weidse omgeving is het een bezoek waard.
Ik ben er rond sluitingstijd. Begeleid door een elektronisch deuntje worden de bezoekers door een luidsprekerstem aangemaand het gebouw te verlaten. Niet dat ik het begrijp. Ik zie alleen de instant uitwerking op mijn medebezoekers. Iedereen gehoorzaamt meteen, niemand draalt. Ik geniet van de plotse rust en sta in mijn eentje op het hoogste balkon. Beneden harkt een suppoost het pad aan. Met een grote kam trekt hij golvende motieven in het grind. Al was het een zentuin. De laatste bezoekers zijn zo attent om zijn werk niet te verstoren en lopen voorzichtig over de zijkant naar buiten. Ook dat is schoonheid. Wonderland.

(wordt vervolgd)