NEPAL - Elektrisch Brood
Foto: www.reismetmij.be
Thuis eten wij een paar keer per week brood. Brood met gist, gebakken in een oven. Heel zeldzaam om zoiets in dit rijstland te vinden. Daarom maar zelf een broodmachine uit België meegebracht. Maar dan moet je wel elektriciteit hebben.

Nepal is voor een groot deel afhankelijk van hydropower. Of om het eenvoudig te zeggen: als het te weinig regent, is er te weinig elektriciteit.  Maar zelfs
al zou het continu regenen, dan nog zou er niet genoeg zijn.  Het droogseizoen loopt op zijn einde.  Tot twaalf uren per dagen moeten we hier 'loadshedding'
ondergaan, ofwel gecontroleerde stroompannes.  Dat is al jaren zo.  Het platteland heeft ook elektriciteit gekregen. Of ten minste de infrastructuur is er. Maar door de toename van de vraag is men de toelevering uit het oog verloren. Nou ja, zo gaat dat hier in Nepal. Vreemd genoeg heeft dit land op één na de meeste waterreserves ter wereld en dus een enorm potentiëel om hydropower te genereren. Met economische reuzen als India en China in de buurt lijkt dit dé way out te zijn voor dit arme landje. 

Er bestaat een app waarmee je kan kijken in welk gedeelte van de stad je woont en wanneer je elektriciteit hebt.  Maar dan moet je wel elektriciteit hebben om
je smartphone op te laden...  Thuis hebben we gelukkig een grote batterij die overneemt zodra de stroom uitvalt. Maar die is onvoldoende om een elektrische oven te voeden.  Dus geen brood wanneer je maar wenst.

Vandaag om 17u was het zover. Onze wijk kreeg drie uren stroom. Net genoeg om de broodmachine in gang te zetten en een lekker broodje te bakken.  Toen mijn deeg aan het rijzen was -rond 18u30- viel plots de elektriciteit uit. Onverwacht. Dit stond niet op onze app vermeld.  Het was wat harder gaan waaien en dan duft de stroomook wel eens de geest te geven.  Frustratie.  Wat nu gedaan?   Zou hij terugkomen?  Inderdaad.  Na enkele minuten keerde hij terug en gelukkig hervatte mijn broodmachine haar programma.  Enkele luttele seconden later opnieuw een panne.  Tot vijf keer toe vandaag.  Uiteindelijk heb ik mijn brood 15 minuten minder lang
kunnen laten bakken.  

Op de foto ziet u mijn ontbijt voor morgen: ingevallen brood met pindakaas.