NEPAL: Rosbief
Foto: www.reismetmij.be
Tijdens mijn gidswerk krijg ik vaak vragen waarop ik het antwoord niet ken: 'Waarom hebben ze daar een vogeltje op afgebeeld? Waarom staat daar een pop? Hoe komt het dat ze dit doen tijdens dat ritueel?' Vanaf nu antwoord ik gewoon: 'Rosbief'.

Alles begon tijdens een bezoek aan Patan, één van de koningssteden nabij Kathmandu, waar iemand mij een specifieke vraag stelde waarop ik het antwoord niet kende. Eén van de reisgenoten, legde mij de rosbief-analogie uit.
Die gaat als volgt: er was eens een jong getrouwd koppel waarvan de vrouw elke zondag rosbief in de oven bakte. Maar alvorens ze het vlees in de oven zette, sneed ze er aan de linker- en rechterkant twee schelletjes af.  Op een keer vroeg haar man, waarom ze dit eigenljk deed?  Waarom moesten die twee buitenste stukken vlees er iedere keer afgesneden worden? Als antwoord gaf ze dat ze
dat zo van haar moeder had geleerd en dat haar moeder dat ook altijd zo deed.  Dus het weekend daarop gingen ze naar haar moeder. Ook zij bakte rosbief en sneed ook eerst de twee buitenste schelletjes vlees langs de beide kanten er van af.  De schoonzoon vroeg nieuwsgierig waarom ze dat deed. Ook zij moest het antwoord schuldig blijven, maar verwees naar haar moeder die dat ook
altijd zo had gedaan.  Dus het daaropvolgende weekend gingen ze rosbief eten bij de grootmoeder. En zij sneed ook de twee schelletjes aan beide kan van het stuk vlees er van af alvorens het in de oven te steken.  Opnieuw informeerde de schoonzoon, naar de reden en zij vertelde dat ze dit moest doen, omdat haar oventje te klein was en anders het stuk vlees er niet in kon.

Op dezelfde manier zie ik veel dingen in Nepal met een hoog rosbief-gehalte.  De hindoeïstische en boeddhistische rituelen zijn extreem complex en uitgebreid.  Enkele eeuwen later gaan mensen dan dingen doen, waarvan ze geen idee hebben waarom ze dit doen.  Rosbief dus!