Mangaung is de naam van een fusiegemeente die Bloemfontein, Botshabelo en Thaba’Nchu omvat. Maar sinds het begin van 2012 verwijst Mangaung in het politieke leven van Zuid-Afrika naar iets anders. Hier wordt de komende week het langverwachte ANC-congres gehouden en tijdens dit congres wordt de presidentskandidaat voor de volgende verkiezingen gekozen. Er staat dus veel op het spel.

Huidig president Zuma is kandidaat, dat staat vast. De partij heeft echter nog steeds niet bekend gemaakt wie ze nomineren van de top 6 op hun lijst van kandidaten.
Tijdens de voorbije weken werden in alle lokale ANC-afdelingen meetings gehouden om de kandidaten te nomineren. Dat ging gepaard met de nodige controverse. Zo werden op sommige plaatsen, waar Zuma niet als kandidaat werd gekozen, extra meetings georganiseerd of extra ANC leden opgetrommeld. Zes provincies willen dat de huidige president aanblijft. Drie andere provincies opteerden voor Kgalema Motlanthe, de huidige vice-president.
De genomineerden kunnen een nominatie aanvaarden of afwijzen. Dat moet allemaal de komende dagen gebeuren. Zuma is de grootste kansmaker, maar vele mensen vragen zich af of hij zal moeten betalen voor de problemen waarmee dit land worstelt: corruptie en machtsmisbruik, slecht onderwijs, arbeidsonrust, gigantische ongelijkheid, ....
Bloemfontein (Mangaung) verwacht 50000 ANC leden, van overal in dit land. De Bloemfontein-campus van de universiteit staat vol tenten. Alle hotels en B&Bs zitten vol. Overal zijn er wegblokkades en verscherpte controles.
Gisteren was ik op de luchthaven en de veiligheidsmaatregelen waren er een stuk strikter. Buiten, op het dak, waren arbeiders bezig de nieuwe naam van de luchthaven aan te brengen. Of eigenlijk waren ze die aan het verwijderen. Wellicht was er een letter op een verkeerde plek terecht gekomen. Vandaag herdoopt Jacob Zuma de luchthaven van Bloemfontein tot Bram Fischer International Airport. Fischer, een Bloemfonteiner van Afrikaner afkomst, kwam als advocaat op tegen apartheid.
Straks onthult de president een gigantisch standbeeld van Nelson Mandela, geschonken door een zakenman, op de top van Naval Hill en vanavond volgt er vuurwerk. Maar op dit moment regent het pijpenstelen en rolt de donder over de stad.