Kunstwerk van Jan Van Oost verdwenen uit tentoonstelling Sint-Jan
Het werk 'Salomé' van Jan Van Oost dat uit de kathedraal is verdwenen Foto: if
Bewakers van de Sint-Baafskathedraal stelden dinsdagmorgen vast dat het werk 'Salomé' van Jan Van Oost verdwenen was uit een van de zijkapellen.Het werk hoort bij de tentoonstelling Sint-Jan die in de Sint-Baafskathedraal loopt. Het gaat om een uit carrara-marmer gehouwen schedel en hand. Het is een raadsel voor de kerkfabriek hoe dit werk is verdwenen. Het weegt wel wat en kan niet zomaar in een binnenzak gestoken worden. Bovendien is het zo goed als onmogelijk het werk door te verkopen zonder certificaat van de kunstenaar.

Het werk maakt deel uit van de tentoonstelling Sint-Jan die op 2 juni 2012 haar deuren opende en tot vandaag al 60.000 bezoekers kon verwelkomen. De tentoonstelling, samengesteld door Jan Hoet en Hans Martens, kwam er als een complementair project aan de grote stadstentoonstelling TRACK.

Gratis

Centraal in de tentoonstelling staat het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en de materiële en mentale ruimte van de Sint-Baafskathedraal zelf. Zonder budget konden een zestigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland warm worden gemaakt om, volledig belangeloos, een bijdrage te doen.

Verzekering

De organisator betreurt natuurlijk ten zeerste het voorval. Er werd door de politie procesverbaal opgesteld en de verzekeraar (Concordia en Nationale Suisse, die zo genereus waren om de tentoonstelling Sint-Jan volledig gratis te verzekeren) werd op de hoogte gebracht. De kunstenaar, die in het buitenland verblijft, is op de hoogte gebracht.