N-VA-voorzitter stopt ermee
Yves Defoort geeft de fakkel door aan Dirk Vandueren. Foto: Erik Roosens
Na een klinkende overwinning stopt Yves Defoort als voorzitter van N-VA Oud-Heverlee. 'Het is moeilijk te combineren met het gezinsleven', zegt hij. 'In juli had ik al beslist dat ik na de verkiezingen de fakkel zou doorgeven.' Defoort leidde N-VA in Oud-Heverlee naar de overwinning.

Yves Defoort werkte drie jaar op het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois, was daarvoor secretaris van N-VA Waregem en zette zijn eerste politieke stappen als penningmeester van de N-VA jongeren van het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt. 'Maar je moet je daar niet al te veel bij voorstellen', zegt hij. 'In die pionierstijd van de N-VA (2002) bedroeg het totaal aantal actieve N-VA-jongeren in heel Vlaanderen misschien niet meer dan honderd.'

Dirk Vandueren wordt waarnemend voorzitter tot de volgende voorzittersverkiezingen. Vandueren is 51 en woont meer dan 10 jaar in Oud-Heverlee. Hij groeide op in het Limburgse Opoeteren en volgde klassieke humaniora op het internaat bij de paters Montfortanen in Rotselaar. Hij behaalde een licentie in Godsdienstwetenschappen en een baccalaureaat Theologie. Hij is vader van drie opgroeiende dochters: Machteld (23), Esther (21) en Heleen (18). Vandaag werkt Vandueren bij het provinciebestuur in Limburg als bestuursdirecteur.