Waarom zijn mijn foto’s te donker?
Een grijswaardenkaart helpt om na te gaan of een beeldscherm goed afgesteld is. Foto: ITE
Digitale foto's bekijken we op het scherm van de camera of de computer. Maar dat scherm moet wel goed afgesteld staan.

 Hugo Verboomen vraagt: “Als ik na het fotograferen het kiekje bekijk op het scherm van mijn camera, dan heb ik een heldere foto. Op de pc is de foto echter te donker, zodat ik hem met software helderder moet maken. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?”

Waarschijnlijk staat de helderheid van het schermpje op uw camera heel anders ingesteld dan de helderheid van uw computerscherm. Het komt er nu op aan om te weten welk van de twee schermen de helderheid van de foto het best benadert.
Allereerst moet u nagaan of uw computerscherm niet te donker staat afgesteld. Dat kan het gemakkelijkste door een zogeheten grijswaardeschaal te bekijken: een patroon van blokjes met verschillende schakeringen van grijs. U kan een afbeelding van zo’n schaal vinden door in Google naar ‘grayscale’ te zoeken.

Als u op uw scherm geen verschil ziet tussen de donkerste blokjes, dan staat uw scherm te donker afgesteld en moet u het wat helderder zetten. Als uw computerscherm alle grijswaarden correct weergeeft, dan staat het scherm van uw camera waarschijnlijk te helder. Via het cameramenu kan u het minder helder zettten.

Om er zeker van te zijn dat uw computerscherm uw foto’s goed weergeeft, zou u het eigenlijk moeten kalibreren. Daarvoor hebt u een kalibratie-apparaat nodig, dat u in de fotovakhandel kan aanschaffen. Zo’n apparaat meet de helderheid en kleurweergave van uw scherm, en past ze waar nodig aan.