STIMA: Wees realist maar geloof in het onmogelijke
Foto: Jacques Borlée
Jacques Borlée was slotspreker op het 31ste STIMA-congres in Gent. Een bijzondere naam op het jaarlijkse marketing-seminarie, maar eentje dat in stijl afsloot. Borlée, over het succes dat hij behaalde met de broers en Olivia Borlee.

ln opening van zijn presentatie startte hij meteen door zijn financieële partners voor de hele zaal uitgebreid te bedanken, met een zelfgemaakt filmpje. Iets wat thuis hoort in zijn filosofie. “Als je succes boekt en op het einde van de rit je doel bereikt, moet je de mensen die je hebben geholpen, durven te bedanken”.

De familie Borlee is niet op een dag groot geworden, dat is het verhaal dat Jacques Borlee zaterdag kwam vertellen. “We zijn begonnen van 0, hadden een idee (Olympische successen behalen), hadden een plan en hebben dat uitgevoerd.” Simple as that, lijkt het. Maar er zit meer achter zegt hij. “Zonder dat je er zelf in gelooft, zonder het vuur dat je als ondernemer er in hoort te steken, loop je tegen een muur.

Tijdens de presentatie begon het publiek beetje bij beetje beter te begrijpen waarom net de ex-atleet Jacques Borlee het congres afsloot. Hij stapte af van het traditionele en durfde anders te zijn. Zo is hij niet beroerd om te zeggen dat hij naar de formule van andere succesteams is gaan kijken. Samen met zijn team, dat hij steevast familie noemt, "zijn we tot in alle kleine details gegaan die mijn kinderen en hun team sneller zouden laten lopen."

Die 'familie', NV Borlee, bestaat uit 12 mensen waarvan onder andere drie dokters, een inspanningspsycholoog, twee sportpsychologen, een voedingsdeskundige, een kinesist, een pr-man en Jacques Borlee als kapitein van het schip. Een van de psychologen is blijkbaar ook een professor gespecialiseerd in de themathiek van eeneiïge tweelingen en is zelf vader van een tweeling.

Geen gewoon team dus, een team dat elkaar en de atleten constant probeert uit te dagen. Teamwork staat centraal in zijn plan. Dit bewees hij ook door zijn jongens op expeditie te sturen naar de Noordpool. Om hun grenzen te verleggen, zorgen dat ze alle kleine details in de hand houden en zien hoever ze fysiek kunnen gaan.

Financieel plan, check. Teamwork, check. Doel, check. Uitvoering? Dubbelcheck. Jaques Borlee ijvert niet alleen voor een gezonde geest en lichaam van zijn atleten, ook de rest van zijn team en hijzelf moeten conditioneel in orde zijn. “Want in een gezond lichaam, heb je meer kans op een gezonde geest.” En gezonde geesten hebben nu eenmaal meer kans op succes. Hij maande het publiek zelf aan om elke dag 5 kilometer te gaan lopen en aan 5 minuten meditatie te doen. Niet als grap, neen, Borlee was bloedserieus.

Een zonderling die Jaques, maar wel eentje die weet wat hij wil.