Op Wall Street zijn de belangrijkste indices maandag lager gesloten. Aanvankelijk was de stemming optimistisch, maar in de loop van de middag vond een omslag plaats. Wederom waren het de subprime-hypotheken die de beurs parten speelden.

De markt maakte zich, evenals afgelopen week, ernstige zorgen over de ontwikkelingen op de markt voor risicovolle hypotheken. Twee hedge fondsen van Bear Stearns die in deze producten beleggen, stortten afgelopen week bijna in.

Maandag sloot Bear Stearns 3,4% lager. De bezorgdheid sloeg ook over naar andere zakenbanken als Lehman Brothers (-2,05%) en Goldman Sachs (-2,6%).

Een dalende rente zette de indices aanvankelijk nog op winst. De lage rentestand werd nog eens ondersteund door een toename van de woningvoorraad en dalende huizenprijzen. Een halfuur na opening werd bekend dat de voorraad bestaande woningen die op de Amerikaanse huizenmarkt wordt aangeboden, is toegenomen met 5% naar een recordaantal van 4,43 miljoen. Dat is het hoogste voorraadniveau sinds juni 1992.

Daarbij liet de huizenprijs op jaarbasis een daling zien van 2,1% naar een gemiddelde prijs van USD 223.700 per woning. Het aantal verkopen van bestaande huizen daalde in mei met 0,3% naar 5,99 miljoen. Iets onder de verwachting van economen, die uitgingen van 5,97 miljoen.

De Dow Jones-index sloot 0,1% lager op een stand van 13.352,05. De breed samengestelde S&P 500-index zakte met 0,3% naar 1.497,74 punten. De Nasdaq eindigde op een verlies van 0,5% bij een stand van 2.577,08 punten.

Op de obligatiemarkt noteerde de T-bond 9/32 hoger op 93-30/32, bij een rendement dat is teruggezakt tot 5,07%. Een vat ruwe olie kostte in New York USD 69,18.

Bij de slotbel telde de Dow Jones-index tien winnaars. General Motors (+2,3%) stal de show na een adviesverhoging van zakenbank Goldman Sachs. De betreffende analist geeft nu een buy-advies voor het aandeel. Het koersdoel is verhoogd van USD 29 naar USD 42.

Mediamagnaat Rupert Murdoch boekt vorderingen met zijn overnameplannen voor de Amerikaanse nieuwsdistributeur Dow Jones (-2%), de eigenaar van de Wall Street Journal. Eerder was nog sprake van interesse voor Dow Jones door Pearson, eventueel samen met General Electric. Er kwam echter nooit een bod tot stand. Murdoch hoeft nu alleen nog de toestemming te krijgen van de familie Bancroft, grootaandeelhouder in Dow Jones.

Internetzoekmachine Yahoo! liet zondag weten dat het de twee belangrijkste onderdelen van zijn Amerikaanse advertentieactiviteiten gaat samenvoegen onder e e n sales executive David Karnstedt. Het aandeel sloot 0,95% hoger op USD 27.64.

Drogisterij-keten Walgreen (-1,6%) maakte maandag bekend dat de winst in het derde kwartaal is gestegen tot USD 561,20 miljoen (ofwel EUR 0,56 per aandeel) ten opzichte van de USD 469,2 miljoen (USD 0,46) in het jaar ervoor. Analisten gingen uit van USD 0,54.