BRUSSEL - De Amerikaanse beleggers deden het maandagkalmpjes aan in afwachting van de reeks macro-economische cijfers die vandaag worden bekendgemaakt. Net als in Europa waren ook in Wall Street de auto-aandelen de winnaars van de dag nadat DaimlerChrysler zijn dochter Chrysler van de hand had gedaan.


De Dow Jones sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 13.346,78 punten. De Nasdaq eindigde 0,6 procent lager op 2.546,46 punten. Dat de auto-aandelen gisteren fors hoger gingen was niet alleen te danken aan de Chrysler-deal. Ford boekte bijvoorbeeld een winst van 4,1 procent op 8,71 dollar nadat het financiële persagentschap Bloomberg had gemeld dat bepaalde leden van de stichtende familie van de autobouwer hun controlebelang wilen afbouwen. Later op de dag zou de advocaat van de familie Ford de geruchten wel ontkennen.

General Motors, de andere grote Amerikaanse autogroep, steeg dan weer met 3,9 procent tot 30,62 dollar nadat het beurshuis Bear Stearns zijn advies voor het aandeel had opgetrokken tot 'outperform'. Volgens Bear Stearns zet DaimlerChryslers verkoop van Chrysler de deur op een kier voor verdere herstructureringen in de Amerikaanse autobranche.

De financiële waarden verloren terrrein nadat het beurshuis JP Morgan zijn advies voor de sector verlaagde. Volgens JP Morgan kunnen de bankbedrijven hun winsten zien dalen door de stijgende obligatierente. Citigroup,'s werelds grootste bankgroep, viel met 0,5 procent terug tot 52,86 dollar. Merrill Lynch leed een verlies van 1,2 procent op 92,37 dollar.

De aandelen uit de farmasector gaven dan weer een gemengd beeld. Mylan Laboratories slaagde er gisteren na een jarenlange biedstrijd met het Israëlische Teva Pharmaceutical om de producent van generische geneesmiddelen Merck KGaA in handen te krijgen. Mylan betaalt 6,7 miljard dollar voor deze dochter van farmareus Merck. Beleggers reageerden niet bepaald enthousiast: Mylan donderde gisteren 12,1 procent lager tot 19,70 dollar.

Beter verging het PetMed, een distributeur van geneesmiddelen voor huisdieren. PetMed steeg met 12,7 procent tot 12,52 dollar nadat het een hoger dan verwachte kwartaalwinst van 15 dollarcent per aandeel had vrijgegeven. Andere forse stijger op Wall Street was het uitgeversbedrijf Primedia, dat 13,25 procent hoger sloot op 2,82 dollar. Primedia verkoopt de uitgeefrechten van een 70-tal magazines voor 1,2 miljard dollar aan Source Interlink. Source Interlink verloor gisteren 14,9 procent tot 5,79 dollar.

Chipproducent Intel verloor 0,7 procent tot 22,12 dollar nadat bekendraakte dat concurrent AMD een nieuwe halfgeleider op de markt brengt. AMD steeg 4,6 procent tot 15,36 dollar.