AMSTERDAM - De aandelenindices in New York tonen ook in de middaghandel een verdeeld beeld. Positief in het oog springen de auto-aandelen, na overnamenieuws rond Chrysler. Zo wint Dow-fonds General Motors tussentijds 4%.
Maandag werd duidelijk dat de Newyorkse private investeerder Cerberus Capital Management een belang van 80,1% heeft genomen in DaimlerChryslers Amerikaanse autogroep Chrysler. Cerberus betaalt USD 7,4 miljard voor een meerderheidsbelang in het nieuw op te richten bedrijf Chrysler Holding.

DaimlerChrysler houdt een belang van 19,9% in de nieuwe holding. De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2007 afgerond. Daimler-Benz kocht Chrysler in 1998 voor USD 36 miljard.

Rond 19.35 uur noteert de Dow Jones 0,3% hoger op 13.362,87 punten. De Nasdaq verliest dan 0,4% tot 2.551,79 punten, terwijl de S&P 500-index nagenoeg onveranderd noteert op 1.506,14 punten. Marktpartijen spreken van een rustige handel, nu het kwartaalcijferseizoen nagenoeg ten einde is en macro-economisch nieuws uitblijft.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 3/32 lager op 96-14/32, bij een rendement van 4,66%. De euro wint 0,2% ten opzichte van de dollar, en noteert op USD 1,3552.

De Dow Jones herbergt tussentijds dertien dalers en zeventien stijgers. Die laatste groep wordt aangevoerd door General Motors, dat 4% hoger noteert op USD 30,65. Zakenbank Bear Stearns heeft het advies voor het aandeel verhoogd naar outperform, in reactie op de Chrysler-transactie.

De aandacht gaat verder uit naar Ford. Diverse media melden dat leden van de Ford-familie overwegen om een deel van hun controlerende belang in Ford Motor van de hand te doen. Ford leed over 2006 een recordverlies van USD 12,7 miljard. Het aandeel Ford wint 4,8% op de berichten.

Meer overnamenieuws is er van Mylan Laboratories. Het Amerikaanse bedrijf koopt de farmaceutische divisie Merck Generics voor ongeveer USD 6,6 miljard in contanten van het Duitse Merck KGaA. In een vier maanden durende overnamestrijd heeft Mylan daarmee het Israelische Teva Pharmaceuticals, de grootste maker van generieke medicijnen ter wereld, verslagen.

Het nieuws wordt echter alles behalve goed ontvangen op de beurs in New York; het aandeel Mylan Laboratories wordt met ruim 11% teruggezet.

Dan doet EGL het beter, met een winst van bijna 7% tot USD 45,62. Het logistieke bedrijf heeft van Ceva Logistics, het vroegere TNT Logistics, een bod ontvangen van USD 46 per aandeel. Eerder kreeg EGL al een bod van USD 45 per aandeel van een groep investeerders. Die groep heeft nu tot 16 mei de tijd gekregen om te reageren.

Nokia wint op de Amerikaanse beurs 3,8%. 's Werelds grootste producent van mobiele telefoons verhoogde vandaag zijn verwachting voor het marktaandeel in het tweede kwartaal van dit jaar.