Inogenetics halveert bedrijfsverlies in eerste kwartaal
BRUSSEL - Het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics kon in het eerste kwartaal van 2007 zijn bedrijfsverlies duidelijk verkleinen. Waar er vorig jaar nog een verlies was van 7,7 miljoen euro, bedroeg het bedrijfsverlies in de periode januari-maart 3,9 miljoen euro. De daling is te danken aan de gestegen productverkoop van de afdeling Diagnostics, zo blijkt uit een persbericht nabeurs.
De productverkopen van de diagnostica-afdeling stegen met 10 procent tot 11,4 miljoen euro. De groei gebeurt voornamelijk bij de infectieziekten. De totale omzet van de divisie daalde evenwel lichtjes tot 12,3 miljoen euro als gevolg van een daling van de licentie-inkomsten. Het operationele verlies daalde van 3,1 naar 0,4 miljoen euro. Vorig jaar boekte het Gentse biotechbedrijf flink wat kosten voor de rechtzaak tegen Abbott. Door een andere productmix daalde de bedrijfsmarge van 57,1 naar 54,4 procent.

Diagnostics sloot het voorbije kwartaal een licentieakkoord met het Amerikaanse Bio-Rad Laboratories. Innogenetics kocht de niet-exclusieve rechten op de knowhow van Bio-Rad op vlak van HIV-2. Bio-Rad kreeg op zijn beurt een optie tot een niet-exclusieve licentie op de HCV-genotyperingsoctrooien van Innogenetics. Daarnaast werd een distributieakkoord gesloten met AdnaGen voor diagnosticaproducten voor onder meer borstkanker.

Ook de Therapeutics-divisie zag zijn operationeel verlies verkleinen: -24 procent tot 3,5 miljoen euro. De omzet uit contractmanufacturing, dit is de productie van chemische moleculen voor derden, steeg van 0,3 naar 0,9 miljoen euro. De therapeutica-afdeling weegt nog steeds op de resultaten van de diagnostische tak. Een alliantie van de afdeling met een strategische partner of het in licentie geven van intern ontwikkelde technologie in het therapeutische domein, behoort dan ook tot de mogelijkheden. In het persbericht klinkt het dat er interesse bestaat voor de afdeling.

De beide afdelingen samengenomen stegen de productverkopen met 15,6 procent tot 12,3 miljoen euro en de omzet met 2,2 procent tot 13,2 miljoen euro.

Eind maart haalde Innogenetics 31,7 miljoen euro op via de private plaatsing van converteerbare obligaties bij institutionele investeerders en referentieaandeelhouder Rudi Marien. Dankzij de operatie heeft Innogenetics nog 45,4 miljoen euro in kas.