Bernard Lux en Serge Kubla vervoegen de raad van bestuur van Dexia. Zij vervangen respectievelijk PS-voorzitter en Waals minster-president Elio Di Rupo en Eric Andre, die eind juli overleed. Het directiecomité zal voortaan uit vijf leden bestaan in plaats van zeven.

Op de eerstvolgende algemene vergadering op 10 mei 2006 moeten de aandeelhouders de benoemingen definitief goedkeuren.

Directiecomité

Het directiecomite van Dexia zal vanaf 1 januari 2006 nog bestaan uit vijf leden, tegen zeven nu. Pierre Richard, Marc Hoffman en Claude Piet verdwijnen er uit, Xavier de Walque komt er in.

De leden van het directiecomité zijn vanaf 1 januari: voorzitter Axel Miller, vice-voorzitter Jacques Guerber, Rembert von Lowis, Dirk Bruneel en Xavier de Walque. Deze 5 maken deel uit van het executief comite, dat verder nog uit 7 leden bestaat die elk op niveau van Dexia-groep een commerciele activiteit en operationele functie zullen sturen.

Risk management komt onder leiding van Claude Piret, Operaties & IT onder leiding van Marc Huybrechts, Human resources & communicatie bij Bernard-Franck Guidoni-Tarissi. Voor Financien moet de verantwoordelijke nog worden aangeduid.

Het eerste metier van de groep, financiele dienstverlening aan de publieke sector, financiering van projecten en credit enhancement, komt onder leiding van Bruno Deletre. Dat was sinds 2000 de bevoegdheid van Guerder. Deletre was sinds 2003 directeur generaal van Dexia Credit Local. Alain Delouis behoudt de leiding over het vierde metier, Thesaurie en financiële markten. Voor het tweede, Financiele dienstverlening aan particulieren moet de verantwoordelijke nog worden aangeduid.

Het derde metier, financieel beheer en Verzekeringen, tot nu toe onder leiding van Marc Hoffman, valt uiteen. Hugo Lasat, gedelegeerd bestuurder van Dexia Asset Management en Guy Roelandt, voorzitter van het directiecomite van Dexia Insurance Services, zullen voortaan rechtstreeks rapporteren aan het directiecomite van de Dexia-groep. 'Deze directe rapportering onderstreept het belang dat de groep hecht aan de ontwikkeling van de activiteiten van financieel beheer en van verzekeren, in het kader van de globale strategie van de groep en ter ondersteuning van het geheel van zijn metiers', zo staat in het persbericht.

Hoffman krijgt ook de leiding over de gemeenschappelijke dochteronderneming RBC Dexia Investor Services, die werd opgericht in het kader van het akkoord met Royal Bank of Canada voor de activiteiten van administratief fondsenbeheer. In dit kader zal hij rechtstreeks rapporteren aan het directiecomite-groep.

Hoffman blijft ook voorzitter van het directiecomite van Dexia Banque Internationale à Luxembourg. Bij Dexia Credit Local vervangt Gerard Bayol Deletre, bij Dexia Bank vervangt Stefaan Decraene zoals verwacht Miller. De voorzitters van de directiecomités van DCL, DBB en D-BIL zullen eveneens deelnemen aan de vergaderingen van het executief comite-groep om zo een optimale coordinatie van de operationele entiteiten met de strategie van de groep te verzekeren.

Zoals geweten volgt Pierre Richard vanaf 1 januari Francis Narmon op als voorzitter van de raad van bestuur. Axel Miller neemt de taak van Richard over. In het persbericht zegt Miller: 'Dexia zal verder blijven zoeken naar toekomstige groeimogelijkheden in zijn verschillende metiers en activiteiten, terwijl het zijn lot in eigen handen houdt en een langetermijnvisie hanteert en zodoende waarde creeert voor zijn personeel, clienten en aandeelhouders'.