Auto De autogroep D'Ieteren heeft 2006 afgesloten met een winststijging van ruim 30 procent.

Brussel (bloomberg, reuters). De autogroep D'Ieteren (importeur van de VW-merken, eigenaar van de glashersteller Belron en grootaandeelhouder van verhuurder Avis) heeft in 2006 een nettowinst behaald van 100 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog iets meer dan 76 miljoen euro. De winst voor belastingen klokte af op meer dan 154 miljoen euro, tegen bijna 119 miljoen vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot ruim 5,3 miljard euro. Het dividend wordt met 10 procent opgetrokken tot 2,64 euro per aandeel.

Vooral de resultaten bij Belron (dat onder meer Carglass in portefeuille heeft) en de auto-importdivisie droegen bij tot het gunstige resultaat. Vorig jaar werden in ons land ruim 526.000 nieuwe wagens ingeschreven, een stijging met bijna 10 procent en een nieuw record. D'Ieteren had daarbij een marktaandeel van 19,4 procent. De winst voor belastingen in de autoafdeling steeg 65 procent tot bijna zestig miljoen euro. Voor 2007 gaat de groep uit van 490.000 nieuwe inschrijvingen en een marktaandeel van 20 procent.

Bij Belron steeg de winst voor belastingen met 20 procent tot 72 miljoen euro door stijgende verkopen en acquisities in Italië, Griekenland en de Verenigde Staten. In de VS lijfde het bedrijf vorige maand nog de marktleider Safelite in voor 334 miljoen dollar.

Voor dit jaar staan er mogelijk nog meer overnames op het programma. ,,Onze overnamestrategie focust op landen met een hoog percentage aan verzekerde chauffeurs'', zegt de ceo Jean-Pierre Bizet. ,,Daarenboven kopen we enkel bedrijven die gezond zijn. We zoeken voortdurend in verschillende regio's naar een match voor die twee criteria.'' Voor 2007 verwacht de ceo bij Belron een volgehouden organische groei, maar tegen een lager tempo dan in 2006.

De autoverhuurder Avis Europe droeg zo'n 23 miljoen euro bij tot de winst voor belastingen van D'Ieteren. Het bedrijf heeft veel geld uitgegeven aan een herstructurering en door de messcherpe concurrentie staan de prijzen onder druk. Het aandeel Avis kreeg eerder deze week nog een klap van 15 procent toen het bedrijf bekendmaakte dat de nettowinst met bijna 60 procent gedaald was (DS 28februari).

D'Ieteren bezit ongeveer 60 procent van Avis, maar Bizet herhaalde nog eens dat er geen plannen zijn om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.