Minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) wil af van commerciële stalking per telefoon. Wie dat niet wil, mag niet meer telefonisch lastiggevallen worden door bedrijven die iets willen verkopen. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag.

"Ik wil op zondag niet ongevraagd gebeld worden om me een kist wijn, een matras of een verzekering aan te smeren", aldus minister Magnette.

Hij heeft aan de telefoonoperatoren de opdracht gegeven om zelf al hun klanten te contacteren en een lijst te maken van al wie niet wenst gecontacteerd te worden. "Tegen de zomer moet dat rond zijn. Bedrijven die de lijst niet respecteren, kunnen vervolgd worden."

Zo'n lijst bestaat al. Wie wil kan zich inschrijven op Robinson Phone (om niet meer telefonisch gecontacteerd te worden) of Robinson Mail (om geen reclame via de post meer te ontvangen).

"Maar dat systeem werkt niet goed", zegt Magnette, wat topman Ivan Vandermeersch van het Belgisch Direct Marketing Verbond (BDMV) betwist. Op Robinson Phone zijn 112.415 mensen geregistreerd. (GEL)