(Belga) De Poperingse Mazarinetaart, West-Vlaamse lukken en het Oost-Vlaams kerstbier zijn sinds donderdag officieel erkend als streekproduct. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bekendgemaakt.
Het Oost-Vlaams kerstbier van brouwerij Slaghmylders kan terugblikken op 30 jaar traditie. De combinatie van verse hopbloemen uit het nabijgelegen Erembodegem en een lagering van minimum twee maanden zorgen voor een feestelijk, fijnbitter kerstbier. De West-Vlaamse lukken zijn knapperige natuurboterwafeltjes. Producent Jules Destrooper inspireerde zich op dit aloude huisrecept uit 1890 en heeft er een wereldwijd product van gebakken. De Poperingse Mazarinetaart is in de Westhoek alom bekend. De Mazarinetaart duikt voor in 1885 voor het eerst op en verscheen regelmatig op tafel bij rouwmaaltijden en op 'pastoorsconferenties'. Typisch is het gebruik van heel veel boter.(kva)