Autobouwer General Motors (GM), het moederbedrijf van Opel, heeft nog niet geantwoord op het voorstel van de Vlaamse regering om de gronden en gebouwen van de Opel-fabriek in Antwerpen over te kopen en terug te verhuren. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Het Antwerps havenbedrijf zou geïnteresseerd zijn om de gronden aan te kopen.

Om de toekomst van de fabriek in Antwerpen te vrijwaren, heeft de Vlaamse regering maandag een nieuw voorstel op tafel gelegd. GM zou de gronden en gebouwen van de fabriek in Antwerpen kunnen verkopen en daarna terug huren. De verkoop zou GM 206 miljoen euro cash opleveren.

De oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA steunen het voorstel, tenminste als de Vlaamse regering haar engagement hard kan maken. Minister-president Peeters zei dat er indien nodig partners gezocht zullen worden om de operatie door te voeren. Een ervan is het Antwerps havenbedrijf. Dat werd al "voorzichtig" gepolst en zou geïnteresseerd zijn in de gronden, goed voor 150 miljoen euro, zegt Peeters. (DWM)