Documentaire over schilder Sam Dillemans wint FIPA d'Or
De Vlaamse documentaire "Sam Dillemans: De waanzin van het detail" van regisseur Luc Lemaître en scenarist Sam Degraeve heeft zaterdagavond de FIPA d'Or voor beste creatieve documentaire gewonnen op het 21ste Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in het Franse Biarritz.
Sam Dillemans: De waanzin van het detail" was één van de 13 geselecteerden voor de competitie "Documentaires de Création et Essais". De concurrentie was er erg zwaar. Er dingden nog pakkende documentaires mee als het Belgische "Afghanistan, le choix des femmes" (regie: Hadja Lahbib), "Enfances massacrées" (Rémy Burkel) en "To die in Jerusalem" (Hilla Medalia).

"De waanzin van het detail" is een beklijvende documentaire over de bevlogen kunstenaar Sam Dillemans. De productie van Britt Van den Heuvel voor Woestijnvis werd eind oktober 2007 voor het eerst vertoond op Canvas.

De documentaire toont een kunstenaar die vanuit een innerlijke drang schildert die hij niet kan controleren. Dillemans hanteert een erg fysieke stijl met bijna versteende borstels en dikke klodders verf, maar blijkt ook een begenadigd verteller die de ene oneliner na de andere afvuurt.

Zijn voorbeelden zijn Van Gogh, Picasso, Rubens of Goya die voor hem geen schilders van gisteren zijn, maar van vandaag en morgen. Ze inspireren, deprimeren en frustreren Dillemans dagelijks wegens hun verpletterende genie.

Ook co-productie RTBF valt in de prijzen De televisiefilm "Le 7e Juré", een co-productie van de Franstalige openbare omroep RTBF, won de DIPA d'Or voor de beste mannelijke rol voor Jean-Pierre Darroussin en de FIPA d'Or voor de beste fictie 2008.

"Le 7e juré" is een co-productie tussen Gétévé, AT-Production en RTBF in samenwerking met France 2. De televisiefilm zal binnenkort in België uitgezonden worden.