Het wurgende gevecht tegen de vrije val
van onze medewerker

Sinds oktober leek de alles verschroeiende beursval naar een lagere versnelling geschakeld, maar dat neemt niet weg dat de belangrijkste Amerikaanse beursindexen sindsdien toch twee nieuwe dieptepunten opzochten. In maart zakte zowel de Dow Jones als de S&P 500 nu zelfs onder het dieptepunt van de vorige beursbaisse van 2000-2002.

Terwijl sommigen spraken over een stabilisatie (trading range) de jongste maanden, is de hoop die dat gaf nu verdwenen. Met nieuwe verliezen, want wie bijkocht, kreeg het deksel op de neus. De steunlijn is doorbroken. Het verleden heeft uitgewezen dat de baisse dan vaak een nieuwe versnelling naar beneden krijgt. Daarom niet onmiddellijk, want het definitief doorbreken van steunlijnen gaat, zoals de naam al aangeeft, niet vanzelf. Maar net daarom is het ook niet uitgeloten dat de (steun)lijn uiteindelijk haar naam toch nog waarmaakt en de koers zich er alsnog toch weer boven weet te hijsen. Vanuit een dan versterkte steunlijn kunnen de koersen met meer duurzaamheid opnieuw hoger te klimmen.

Maar met verliezen van 4,5% (Dax) tot 10% (Bel-20) voor nationale aandelenindexen gingen we de voorbije week de andere kant uit. Echt belangrijk nieuws was er niet. Natuurlijk werd in Europa de rente verder verlaagd en liepen de jobverliezen in de Verenigde Staten verder op. Dat de rente op een historisch laag peil werd gezet in Europa en de werkloosheid in de VS klom naar 8,1%, was echter verwacht.

Maar dat de financiële aandelen, met op kop de Benelux, er weer van lang kregen, was ook niet echt veroorzaakt door verassend nieuws. Het is vooral een uitloper van de vrees voor verliezen en afschrijvingen op kredieten in Centraal Europa en de steeds lagere beurskoersen die ook tot afschrijvingen zullen leiden. Dat zette enkele grote beurshuizen aan tot het schrijven van negatieve rapporten, waarin ze uit de doeken doen hoe hoog de risico's kunnen oplopen. Samen met de uitspraken over nationalisatie van banken door Wouter Bos en Silvio Berlusconi leidde dat tot een nieuwe verkoopgolf in de financiële aandelen.

De enige hoop lijkt te liggen in de volgende kwartaalresultaten van de financials, waaruit dan kan blijken dat een worstcasescenario zich nog niet aan het voltrekken is. Voorlopig hebben de barslechte resultaten over het vierde kwartaal de koersen niet kunnen ondersteunen. Maar belangrijker, en wellicht hebben de beurzen ook daarom weer nieuwe dieptepunten opgezocht: de bedrijven gaven meestal aan dat ook januari barslecht was en februari amper ietsje beter. De hoop rust dus op maart, maar daar zullen we pas in april en mei meer over horen.

Toch was niet alles donkerzwart. Om vooral in België te blijven: zowel D'Ieteren, Belgacom, GDF Suez (zie grafiek) als Bekaert legden resultaten voor, waarna de koersen (fors) herstelden.