dinsdag 19 december 2017 - Ds Live
closefacebook gplus nextprevtwitter video

Recept

Ovenschotel met herfstgroenten en polenta uit Piemonte

Ingrediënten

Voor de linzensaus:

375 gram groene linzen (droog gewogen)

1 ui

75 g tomatenconcentraat

Mespuntje ras el hanout

Mespuntje gerookt paprikapoeder

Klein teentje knoflook

De geroosterde groenten:

1.250 g butternut (geschild gewogen, in halve maantjes)

Zonnebloemolie

625 g pastinaak (geschild gewogen, in reepjes)

Venkelzaad

De witte saus:

40 g kikkererwtenmeel

1 el olijfolie

350 ml sojamelk

Snuf tijm

½ teentje knoflook

Nootmuskaat

De paddenstoelen:

50 g kastanjechampignons

250 g ui

½ teentje knoflook

Beetje rozemarijn

De polenta:

125 g maisgries

1,5 liter water

Snuf zout

25 ml olijfolie

1/4 ui (gesnipperd)

Bereiding

1. Kook de linzen gaar. Bak in een aparte pot de uien bruin, voeg de tomatenpuree toe, bevochtig eventueel met een beetje kookvocht van de linzen. Voeg knoflook, ras el hanout en paprikapoeder toe. Voeg de gare linzen toe en meng. Breng op smaak met peper en zout.

2. Verwarm de oven voor tot 250 °C. Meng de butternutmaantjes met zonnebloemolie en zout. Meng de pastinaak met zonnebloemolie, wat venkelzaad en zout. Rooster de groenten gedurende 8 minuten.

3. Maak een witte saus met een roux op basis van kikkererwtenmeel en olijfolie. Laat de roux even bakken en voeg de sojamelk toe. Breng op smaak met een snufje tijm, een half teentje knoflook, nootmuskaat, peper en zout.

4. Trek de steeltjes van de kastanjechampignons en hak ze fijn in de blender. Hak de helft van de uien en bak aan in zonnebloemolie. Voeg zout, peper en knoflook toe. Snijd de hoedjes in partjes, meng met rest van uien. Besprenkel met olijfolie en zout en rooster gedurende 10 minuten op 250 °C. Maak een mengsel van de steeltjes en de plakjes.

5. Kook voor de polenta het water met het zout en olie. Voeg het maisgries al roerend toe. Blijf ongeveer 3 minuten roeren tot de massa wat dikker wordt. Laat daarna op een klein vuurtje garen met het deksel op de pan. Roer elke vijf minuten, zodat de polenta niet aanbrandt. Voeg na 15 minuten de gesnipperde ui toe en laat nog 20 minuten rustig pruttelen. Roer regelmatig om.

6. Stel de ovenschotel samen met onderaan de linzen en daarop de pompoen, pastinaak, witte saus, champignons en werk af met de polenta. Verwarm de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Sport
  1. Gianni Moscon grijpt de macht in China na winst in koninginnenrit, Belgen sneuvelen op slotklim
  2. Boston Red Sox naar World Series na zege tegen titelhouder
  3. LeBron James verliest meteen eerste wedstrijd met Lakers, maar fans moeten niet wanhopen
  4. Leko moet uitleggen waarom geld van Veljkovic op zijn rekening kwam
  5. Coach van Serena Williams klaagt “hypocriete situatie” aan in het tennis na hetze op US Open
  6. Voorzitter van KV Mechelen uitgenodigd voor verhoor bij de federale politie, maar niet in verdenking gesteld
  7. Zieke Monfils wint Frans topduel en schakelt titelverdediger uit op European Open in Antwerpen
  8. Bondscoach stapt op nadat hij ontdekt dat spelers ’s nachts de bloemetjes hadden buitengezet
  9. Negende goud voor België op Olympische Jeugdspelen dankzij karateka Quentin Mahauden
  10. Coördinator van de scouting bij Club Brugge gaat meteen aan de slag bij AA Gent als “sportleider”
  11. Ook Ilya Ivashka naar kwartfinales European Open
  12. De Block gaat ‘openhartig’ praten met Coucke over gunstig RSZ-regime voor voetballers
  13. Coca-Cola stapt in Formule 1: McLaren sluit deal met frisdrankgigant
  14. Mexicaan Sergio Perez rijdt ook in 2019 voor F1-team Force India
  15. REACTIES. Van Aert opgelucht na eerste zege, Vermeersch en Aerts berusten in ereplaatsen
  16. Lionel Messi toont zijn goed hart als geldschieter van ziekenhuis voor kinderen met kanker
  17. Argentijn Schwartzman voelt zich altijd goed in Antwerpen en bereikt opnieuw kwartfinales
  18. Wout van Aert heeft zijn eerste zege van het veldritseizoen beet: “De kop is eraf, dit had ik toch nodig”
  19. OHL neemt na 16 jaar afscheid van assistent-coach en clubicoon Hans Vander Elst
  20. Loes Sels pakt eerste seizoenszege in cross Ardooie