Nieuwe biografie moet ‘intelligente prins Filip’ in de verf zetten
Prins Filip drinkt op de herwonnen vrijheid met landbouwers tijdens zijn reis naar Bulgarije, in 1990 Foto: De Belgische Monarchie

Het paleis heeft een nieuwe biografie over prins Filip gepubliceerd naar aanleiding van de troonswisseling van 21 juli. ‘Dit document wil een breed overzicht bieden van de missie die prins Filip de afgelopen 25 jaar voor België heeft vervuld’, zo luidt het in de aanhef van het document dat vrijdag werd bekendgemaakt. Opvallend is dat de intellectuele capaciteiten van prins Filip erg in de verf worden gezet.

De tekst van 27 bladzijden ‘behandelt de opleiding van de prins en biedt een overzicht van zijn talrijke activiteiten’. Uiteindelijk ‘wil deze publicatie de Belgische bevolking graag nader kennis laten maken met haar toekomstige vorst’. Opvallend in de biografie is de nadruk op de intellectuele capaciteiten van de prins. Zo meldt de tekst dat de prins een ‘passie voor filosofie en haar geschiedenis’ heeft, en dat de prins zich heeft verdiept ‘in de Griekse klassieke beschaving. (...) Hij frist hiervoor zelfs zijn kennis op van het Oudgrieks om de teksten van de grote denkers in de oorspronkelijke versie te lezen en om zo ‘dit denken in al zijn schoonheid te kunnen appreciëren’.’

‘In originele versie’

Ook wordt verwezen naar gesprekken van de prins met de Latijns-Amerikaanse auteurs Gabriel García Márquez en Carlos Fuentes over hun boeken ‘die hij in originele versie heeft gelezen’.

Nog een voorbeeld: tijdens zijn vele reizen, onder meer naar Azië, heeft de prins zich volgens de officiële biografie verdiept in ‘het Chinese denken, het hindoeïsme en het boeddhisme’.

Incognito op reis

Volgens de biografie heeft de prins ook incognito vele landen bezocht. De tekst doet haar best om de prins als een man met open oog voor de samenleving te schetsen, een man die vaak midden tussen de mensen stond, en die ook eigenhandig een humanitair handje toestak. Zo ging hij meermaals incognito Moeder Teresa helpen. Na de val van de Berlijnse Muur besliste de prins om meerdere van de voormalige oostbloklanden incognito te bezoeken. ‘Al deze pijnlijke, maar vaak ook hoopvolle momenten, beleefde ik in de straten, te midden van de lokale bevolking’, zegt prins Filip hierover.

‘Diep geraakt door Mandela’

In Zuid-Afrika in 1994 raakte hij onder de indruk van Nelson Mandela. ‘Ik was diep geraakt door die man, door zijn natuurlijk gezag en zijn oprechtheid’, dixit prins Filip. In 1985 reisde Filip naar Armero in Colombia na de vulkaanuitbarsting om er hulp te bieden aan de slachtoffers. ‘De ellende en de wanhoop die ik daar zag, zullen me tot het einde van mijn dagen bijblijven’, getuigt de prins in de nieuwe biografie.

In 1988 werkte prins Filip ook als anoniem vrijwilliger bij de zusters van Moeder Teresa in het sterfhuis van Kalighat in Calcutta, om er terminaal zieke mensen bij te staan. Hij keerde er nog eens terug in 1995. In 1992 verbleef hij ten slotte incognito met een ploeg van Artsen Zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in de Gode-woestijn in Ethiopië om er te helpen bij de bouw van onderkomens voor moeders en kinderen.