Wat spoken gesponsorde apps allemaal uit?
Foto: mvdv
Met een beetje reclame in een gratis app is niks mis, maar er zijn grenzen. Sommige toepassingen bestoken je werkelijk met advertenties en verzamelen bovendien stiekem informatie. Welke apps? Dat kom je te weten als je de Ad Network Detector van Lookout Labs op je Android-toestel installeert.

Voor niks gaat de zon op. De meeste gratis apps willen daarom ook wel iets ‘in return’. Soms gewoon wat advertentieruimte, een andere keer een ‘beetje’ meer. Lookout Ad Network Detector, of kortweg LAND, brengt de commerciële kantjes van je gesponsorde apps feilloos in kaart.

Na een korte scan van alle geïnstalleerde toepassingen geeft LAND je een goed beeld van de geheime agenda van sommige apps. Op onze testtoestellen viel de schade gelukkig nog wel mee, met vooral veel apps die reclameboodschappen in beeld brengen en/of benieuwd zijn naar onze locatiegegevens.

Maar er bestaan ook grotere risico’s. Zo legt LAND evengoed apps bloot die de homepage van je browser wijzigen, ongevraagd iconen aan je thuisschermen toevoegen, persoonlijke informatie verzamelen of zelfs complete toepassingen vervangen door advertenties. Apps van dat kaliber ben je misschien wel liever kwijt dan rijk, en LAND is dan een handig hulpmiddel.