Bij zijn eerste publieke optreden na de aankondiging van de troonswissel heeft kroonprins Filip een korte verklaring afgelegd. 'Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart.'

In het Radisson Blu Hotel in Antwerpen verzamelde donderdagochtend de pers voor het eerste publieke optreden van kroonprins Filip na de aankondiging van zijn vader. Die zei gisteren dat hij wegens gezondheidsproblemen afstand doet van de troon.

'Ik wil vandaag hulde brengen aan de koning gedurende zijn koningschap van 20 jaar. Ik ben mij welbewust van de verantwoordelijkheid die op mij rust. Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart. Tot 21 juli', zei Filip in een korte verkaring aan de pers.

De 53-jarige kroonprins werkt de komende weken zijn agenda af zoals gepland. Vandaag bezoekt hij een al eerder ingepland wetenschappelijk congres over wereldwijde vegetatie en onderzoek door de PROBA-V-satelliet. 

Door het aftreden van koning Albert II laait de discussie over de rol van de koning weer op. Hoewel geen Belgische troonsopvolger zo intensief is klaargestoomd voor het koningschap als prins Filip, blijven er toch twijfels bestaan of hij daarvoor geschikt is. 

Op 21 juli, de nationale feestdag, wordt prins Filip de zevende koning der Belgen.