Eerste vaatje haring in Nederland brengt 66.500 op
Showbizz Bart mocht al van de eerste maatjes proeven Foto: rr
Het eerste vaatje 'Hollandse Nieuwe' heeft op de traditionele veiling op de visafslag in het Nederlandse Scheveningen woensdag 66.500 euro opgebracht. De komst van de eerste maatjes moest wegens magere resultaten - en dat mag u in dit geval letterlijk nemen - met twee weken worden uitgesteld, maar u kunt ze vanaf vandaag eindelijk terugvinden in de winkels en supermarkten.

De veiling van het eerste vaatje 'Hollandse Nieuwe' stond eigenlijk gepland voor 5 juni, maar de haring bleek toen door het slechte weer nog niet van optimale kwaliteit. Vlaggetjesdag, de jaarlijke opening van het seizoen, is daarom twee weken geleden in Scheveningen gevierd met haring van vorig seizoen, en ook de Kaaifeesten in Oostende konden dit jaar niet de beste maatjes aanbieden.

De opbrengst van het eerste vaatje haring wordt traditioneel aan een goed doel gegeven. Dit jaar gaat de opbrengt van 66.500 euro naar de Cliniclowns. Vorig jaar gingen de eerste visjes nog voor een recordbedrag van 95.000 euro onder de hamer. Toen ging het geld naar het Jeugd Sport Fonds.

Vetgehalte van zestien procent

Haringen worden dan wel het hele jaar door gevangen, in het voorjaar zijn ze op hun best, nadat ze na het paaien terug op krachten zijn gekomen. Vandaar het woord maatje, een verbastering van die 'maagdelijke vis'.

De 'Hollandse Nieuwe' is pas goed van smaak als hij mals en smeltend is en daarvoor moet hij een minimum vetgehalte van zestien procent hebben. De lange winter en koude lente hebben er echter voor gezorgd dat de groei van het plankton dat haringen eten, laat op gang kwam waardoor de maatjes meer tijd nodig hadden om dat vet te kweken.

Dirk-Jan Parlevliet van de Lokerse visgroothandel Parlevliet vindt dat de kwaliteit van de maatjes moet primeren. 'Als je minder goede maatjes voorschotelt, dan willen mensen ze niet meer eten of voorlopig dan toch niet. Maar in de jongste twee weken is de kwaliteit fel verbeterd', zo zegt hij in Het Nieuwsblad.

De financiële gevolgen van het uitstel zijn volgens Parlevliet moeilijk in te schatten. 'We kunnen dat eigenlijk maar op het einde van het jaar berekenen. Als iedereen zich nu massaal op de maatjes stort, dan kan het best meevallen.'