MAS mag hopen op interieur Congoboot
Foto: AFP

Het bergen van de in de Baltische Zee gezonken Congoboot Charlesville is voor Vlaanderen niet aan de orde, maar de interieurelementen komen mogelijk wel in het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom) terecht. Dat zegt Watererfgoed Vlaanderen.

Het dossier werd woensdag in de voor onroerend erfgoed bevoegde commissie van het Vlaams Parlement behandeld. Zonder Vlaamse steun ziet Watererfgoed Vlaanderen af van een haalbaarheidsstudie voor de berging, aangezien ze dat onderzoek zelf niet kan betalen.

Roemloos einde

'Voor minister Geert Bourgeois is het dossier een ‘roemloos einde’ gestorven en is een berging van het gehele schip niet aan de orde', stelt Watererfgoed Vlaanderen in een mededeling. 'Hij vermeldde kostenramingen van tussen 5 en 30 miljoen euro.' De koepelorganisatie had eerder de hoop geuit dat de berging zou kunnen betaald worden met financiële steun van Duitsland, Polen en Vlaanderen aangezien de eigenaar van de Charlesville - schijnbaar een spookfirma - met de noorderzon verdwenen is. Daar lijkt echter weinig van in huis te komen.

Lijst

Tijdens het debat in de commissie raakte wel bekend dat de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern aan Vlaanderen een lijst met uit het schip verwijderde interieurelementen heeft overgemaakt. Een deel daarvan zou al naar een maritiem museum in Rostock zijn overgebracht, maar daar zou men bereid zijn ze aan Vlaanderen terug te geven.

Watererfgoed Vlaanderen hoopt na verder overleg de voorwerpen uiteindelijk in het MAS onder te brengen. 'Het verlies van het iconische schip zelf blijft voor ons echter een bittere pil', klinkt het.