Congoboot Charlesville lijkt klaar voor de schroothoop

Vanuit het Duitse Rostock wordt maandag de Charlesville weggesleept, de laatste overblijvende Antwerpse Congoboot. Dat zegt Gazet Van Antwerpen.

Het reusachtige passagiersschip zal allicht in Litouwen verschroot worden, al is daar officieel nog geen sprake van. Watererfgoed Vlaanderen, dat de voorbije maanden verschillende pogingen ondernam om de Charlesville alsnog te redden, reageert ontgoocheld maar geeft de hoop nog niet helemaal op.

“We hebben de Duitse milieu-autoriteiten gevraagd om het wegslepen tegen te houden, maar zij doen voorlopig niets. Volgens onze informatie zal het schip verschroot worden, waardoor het dus om een transport van afval gaat en dat is gebonden aan strenge reguleringen”, zegt professor Eric Van Hooydonk van Watererfgoed Vlaanderen aan Belga. “De enige mogelijkheid op redding lijkt nu dat de nieuwe eigenaar alsnog bereid zou gevonden worden om het schip te verkopen aan iemand die het wil behouden.”

Van Hooydonk werkte de voorbije maanden aan een reddingsproject voor de Charlesville en leek daar aanvankelijk ook de goedkeuring van de Duitse autoriteiten voor te krijgen. “De erfgoeddiensten in Rostock stonden duidelijk aan onze kant, maar de burgemeester heeft hen ‘overruled’ en met de curator van het schip onder één hoedje gespeeld”, meent Van Hooydonk, die een schadeclaim overweegt. “Het schip zou verkocht zijn voor 900.000 euro en dat geld komt deels terecht in de stadskas, deels bij de curator en deels bij de mensen van de failliete jeugdherberg die in het schip gevestigd was. Men heeft ons maandenlang aan het lijntje gehouden.”