Rik Torfs nieuwe rector KU Leuven
Foto: Photo News

Rik Torfs wordt de nieuwe rector van de KU Leuven. Dat bevestigde hij aan onze redactie. In de tweede ronde haalde Torfs 772 stemmen tegenover 736 voor zijn tegenstander en aftredend vicerector Karen Maex.Torfs volgt huidig rector Mark Waer op. In een eerste reactie zei Torfs dat hij vooral “fier” is dat hij de Leuvense universiteit mag leiden en dat hij als rector “verbindend” wil optreden.

De KU Leuven volgt dus niet het voorbeeld van de Universiteit Gent, waar eerder deze week met Anne De Paepe voor het eerst een vrouwelijke rector werd verkozen.

Torfs lag al op kop na de eerste stemronde. Toen vielen kandidaten Tine Baelmans en Bart De Moor af. Na de eerste ronde had Torfs 567 stemmen, 26 meer dan Karen Maex, vicerector Wetenschap en Technologie.

Bij de tweede ronde vrijdag behaalde Maex 736 gewogen stemmen en Torfs 772 gewogen stemmen, aldus de KU Leuven op haar website. Er waren 19 blanco stemmen.

Eerder dit jaar verliet de 56-jarige Torfs de politiek. Niet veel later stelde hij zich kandidaat voor het rectorschap. Torfs deed in 2005 al eens een gooi naar de leiding van de Leuvense universiteit, maar moest toen de duimen leggen tegen Marc Vervenne.

Torfs wil verbindend optreden

 In zijn eerste reactie benadrukte Torfs dat hij de KU Leuven de komende jaren wil leiden in een sfeer van “samenwerking en broederschap of zusterschap”. “Ik wil verbindend optreden”, klonk het. “Ik ben vooral heel fier en ontzettend dankbaar voor het vertrouwen. Het is heel vreemd als zoveel mensen je hun vertrouwen geven”.

Karen Maex stond bij de officiële bekendmaking van de resultaten aan de zijde van Torfs. “Ik ben trots op mijn resultaat en het parcours dat ik heb afgelegd”, zei ze. “We hebben natuurlijk een verschil in visie, dat is ook gebleken in de campagne. Maar goed, hij heeft het gehaald. Ik hoop vooral dat hij zijn belofte van samenwerking kan waarmaken”, klonk het nog.