Freddy Mortier en Anne De Paepe verkozen als kandidaat-rector UGent
Anne De Paepe. Foto: Lisa Van Damme; LVD

De faculteitsraden kiezen arts Anne De Paepe en ethicus Freddy Mortier als kandidaten voor het rectorschap. Woensdag beslist de raad van bestuur van de Genste universiteit wie van beiden rector wordt.

Vandaag begon in Gent de zoektocht naar de opvolger van de huidige rector Paul Van Cauwenberge. In de Aula stemmen de faculteitsraden, goed voor ruim zeshonderd studenten, professoren en ander personeel, vandaag - en eventueel ook morgen - voor hun kandidaat- rector en vice-rector.

Vijf kandidaten - drie mannen en twee vrouwen - dongen mee naar de hoogste post van rector. Er werd zowel een man als een vrouw gekozen. Ook voor de post van vice-rector wordt een man en een vrouw gekozen. De raad van bestuur kiest woensdag telkens wie van beiden de functie krijgt.

Bij de vrouwen haalde Anne De Paepe het in twee stembeurten. Ze kreeg 304 stemmen achter haar naam, goed voor 70,86 procent. Verrassingskandidate Lieva Van Langenhove kreeg slechts 12,59 procent van de stemmen.

Bij de mannen had ethicus Freddy Mortier drie stemrondes nodig. Hij haalde 282 stemmen, of 69 procent van de stemmen.

Anne De Paepe wordt ook als vicerector voorgedragen. Voor de mannelijke kandidaten was er geen tweederde meerderheid en is een tweede stemronde nodig. Die zal morgen plaatsvinden.

De nieuwe procedure voorziet dat een van de twee posities (rector of vice-rector) door een vrouw wordt ingevuld. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de Gentse universiteit.