Monsterboete voor mama die 24 songs downloadde
Foto: ap
Een Amerikaanse rechter heeft een boete van 1,5 miljoen dollar opgelegd aan een alleenstaande moeder van vier kinderen die in 2006 24 liedjes illegaal van het internet haalde.

De 33-jarige Jammie Thomas-Rasset downloadde 24 liedjes van onder meer No Doubt, Sheryl Crow, Gloria Estefan en Linkin Park. Ze haalde de muziekbestanden van het programma Kazaa, waarmee gebruikers onderling bestanden kunnen uitwisselen.

Het is het derde verdict in de lange juridische zaak. De Recording Industry Association of America (RIAA) sleepte haar voor de rechter en die gaf haar in eerste instantie een boete van 220.000 dollar, maar door een formaliteit moest de zaak worden overgedaan.

De boete werd opgetrokken tot 1,9 miljoen dollar. Thomas-Rasset ging in beroep en begin 2010 kreeg ze een boete van 54.000 dollar. De RIAA wilde daarop de zaak schikken voor 22.000 dollar maar daarmee ging Jammie niet akkoord.

De vrouw kondigde al aan ook nu in beroep te gaan. De totale waarde van de muzieknummers, indien legaal gedownload, bedraagt 24 euro.

De RIAA is tevreden dat de jury de ernst van het misdrijf erkent. 'Nu hopen we dat de beklaagde eindelijk de verantwoordelijkheid voor haar daden aanvaardt.'