Willy Vandersteen maakte zowel antisemitische als antinazispotprenten
Vandersteen ondertekende zijn antisemitische tekeningen als Kaproen Foto: rr
Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, tekende in oorlogsjaren niet enkel antinazistische spotprenten maar ook antisemitische tekeningen.

Een historisch onderzoek dat door de familie Vandersteen gefinancierd werd bevestigt de geruchten dat Vandersteen schuilging achter het pseudoniem Kaproen.

Het onderzoek bevestigt nu  wat al decennia in de stripwereld als feit gezien werd: de schepper van Suske en Wiske was ook de auteur van een aantal antisemitische spotprenten uit 1942 onder het pseudoniem Kaproen, op tekst van de voor collaboratie veroordeelde Bert Peleman. In 1943 maakte Vandersteen dan weer spotprenten tegen de nazi’s onder het pseudoniem Wil, een gegeven dat al enige tijd bevestigd was.

"Als kinderen van Willy Vandersteen zijn we geschrokken dat hij de auteur is van die tekeningen. Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben", stelt Helena Vandersteen namens de familie.

"Nadat wij zekerheid hadden, hebben we de uitgeverij gevraagd om het volledige verhaal in boekvorm te publiceren. Wij hebben de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige willen voorstellen. Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen." Het boek zal in het najaar van 2011 verschijnen.

In het najaar van 2011 zal Standaard Uitgeverij een boek uitgeven over de oorlogsjaren van Willy Vandersteen.