In New York zijn de belangrijkste graadmeters maandag duidelijk lager gesloten. Kredietzorgen veroorzaakten een negatieve stemming, waardoor met name financiele waarden het zwaar te verduren kregen.

De Dow Jones-index noteerde op de slotbel uiteindelijk 1,8% lager op 12.743,44 punten. De S&P 500-index verloor 2,3% op 1.407,22 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde een min van 2,1% op 2.540,99 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 10/32 op 102-26/32 bij een yield van 3,69%. De euro staat 0,3% hoger op USD 1,4881. De olieprijs daalde in New York 0,5% per vat tot USD 97,70.

Voorbeurs meldde HSBC (-2,6%) dat het in totaal USD 35 miljard beschikbaar zal stellen aan twee fondsen die door de kredietcrisis in de problemen zijn geraakt. Volgens Goldman Sach moet de bank daarnaast nog eens USD 12 miljard in additionele afschrijvingen doen vanwege problemen met risicovolle hypotheken.

Verder schreef The Wall Street Journal dat Citigroup onder druk staat om USD 41 miljard aan risicovolle posten die het vooralsnog buiten de balans heeft gehouden, alsnog op de balans te zetten.

Het nieuws zette de financials op Wall Street lager. Zo verloor Citigroup 6% en was daarmee in negatieve zin lijstaanvoerder binnen de Dow Jones-index. JP Morgan Chase zakte 3,55%, Morgan Stanley 3,9% en Merrill Lynch speelde 4,3% kwijt.

Overigens behoorden hypotheekverstrekkers Freddie Mac (-7,4%) en Fannie Mae (-10,2%) eveneens tot de grotere verliezers. Zij kregen een adviesverlaging van UBS in verband met toenemende verliezen op de hypotheekactiviteiten.

De Dow Jones-index telde uiteindelijk 28 verliezers en slechts twee winnaars. Aan kop gingen Johnson & Johnson (+0,7%) en Boeing (+0,6%). Verliezers na Citigroup waren Home Depot (-5%) en American Express (-3,8%).

Detailhandelaren stonden vandaag overigens wederom in de belangstelling, na de start van het kerstinkoopseizoen afgelopen vrijdag. Op deze Black Friday bleek uit verschillende onderzoeken dat het aantal klanten was toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Wel gaven zij gemiddeld minder uit.

In dit licht koersten de retailers vandaag lager. Na duidelijke plussen tijdens de verkorte sessie van vrijdag, toonden ze nu een lager beeld. Wal-Mart daalde bijvoorbeeld 1,5%, Home Depot verloor 5%, J.C. Penney koerste 1% lager en Target noteerde een min van 1,95%.

Aan het overnamefront werd bekend dat Genlyte een overnamebod heeft ontvangen van het Nederlandse Philips ter waarde van USD 2,7 miljard. Philips biedt USD 95,50 per aandeel Genlyte in contanten. De raad van bestuur van Genlyte beveelt het bod zijn aandeelhouders unaniem aan. De aanmeldingsperiode zal binnen vijf handelsdagen aanvangen. Het aandeel Genlyte won 50,7% op USD 94,41.