Digitale tv: te weinig en te duur, zegt Test-Aankoop
Volgens Test-Aankoop zijn triple play-formules in ons land bijna drie keer duurder dan in het buitenland.An Nelissen
MEDIA De commerciële zenders moeten desnoods verplicht worden om ook digitaal uit te zenden, vindt de verbruikersorganisatie.

Van onze redacteur

Wim De Preter

BRUSSEL . ,,Een duur en pover boeket'', zo omschrijft Test-Aankoop het aanbod van digitale televisie in ons land. Die conclusie is gebaseerd op een vergelijkende studie met het aanbod in onze buurlanden.

Dat de Belgische tv-kijker niet genoeg keuze heeft, wijt Test-Aankoop aan enkele quasi-monopolies die verdedigd worden door de overheid die er aandeelhouder van is. Bij de kabelbedrijven (Telenet en In.Di in Vlaanderen) zwaaien gemeentelijke intercommunales (gedeeltelijk) de plak, bij Belgacom is dat de federale overheid. Het enige alternatief voor dat duopolie is de satellietzender TVVlaanderen, en dan nog alleen als je boven de taalgrens woont. Er wordt in ons land al wel digitaal uitgezonden via de ether (DVB-T in het jargon), maar dat aanbod is nauwelijks bekend en blijft beperkt tot de openbare zenders.

Wie in ons land digitale tv neemt, betaalt voor het basisaanbod al meer dan 100 euro per jaar (TVVlaanderen is het goedkoopst met 107,4 euro). Ga je shoppen in de diverse boeketten en extra zenders, dan loopt dat bedrag echter heel snel op, tot zelfs drie à vier keer de prijs van het basisabonnement, klaagt Test-Aankoop. De Franstalige aanbieder BeTV bakt het het bruinst: wie daar alle toeters en bellen neemt, betaalt niet minder dan 634,4 euro per jaar. Ook de verplichte decoders kosten veel meer dan ze eigenlijk waard zijn.

In de buurlanden is het aanbod veel groter en flexibeler, en zijn de prijzen lager. Bij het Engelse Freeview krijg je via DVB-T niet minder dan 43 gratis zenders en kun je voor 14,89 euro per maand shoppen in het aanbod van 19 extra zenders. Ook in Nederland en Frankrijk is het DVB-T-aanbod veel groter.

Test-Aankoop gelooft vooral in DVB-T als breekijzer. ,,We hebben een brief geschreven naar de regionale ministers van Media (in Vlaanderen Geert Bourgeois, red.) met de vraag om DVB-T te promoten'', zegt de adviseur Nico De Bie van Test-Aankoop. ,,De commerciële zenders moeten desnoods verplicht worden om ook digitaal via antenne uit te zenden.''

De Bie noemt Frankrijk als schoolvoorbeeld van een land waar de concurrentie tot een ruim en goedkoop aanbod in digitale tv heeft geleid. Dat heeft alles te maken met het aanbod van zogenaamde triple play-formules (adsl-internet, telefonie en digitale tv via één aanbieder), waarop je je al kunt abonneren vanaf 29,9 euro per maand. Dat internet via adsl in België beperkt blijft tot BelgacomTV, komt volgens De Bie omdat het Belgacom-netwerk niet voldoende wordt opengesteld voor concurrenten, zoals Tele2. ,,De (federale) telecomminister Marc Verwilghen zei onlangs zelf dat breedband in België te duur is. Wij zeggen dat al twee jaar.''