Twitter is de nieuwe gele briefkaart

We kijken om te tweeten

Twitter en televisie hebben elkaar gevonden. Op sociale media wordt steeds drukker geconverseerd over de Vlaamse tv-programma's. De zenders pikken daar gretig op in.

Gemiddeld tweeduizend tweets per dag hebben Vlaamse televisieprogramma's als onderwerp. Afgelopen zaterdag waren het er zelfs bijna twintigduizend. Dat had alles te maken met de finale van The voice van Vlaanderen: over dat programma werd elke seconde een nieuwe tweet uitgestuurd.

Op vraag van De Standaard analyseerde adviesbureau voor sociale media Talking Heads alle tweets over Vlaamse televisie. Het gebruikte daarbij de analyse-software van het Gentse bedrijf Engagor. Dat levert een paar verrassende vaststellingen op. Bijvoorbeeld dat er op zondag meer wordt getweet over De zevende dag dan over het drukbekeken Tomtesterom.

Tweets zijn dan ook geen maat van de kijkcijfers. ‘Hoeveel er over een programma wordt getweet is veeleer een indicatie van hoeveel erover wordt gepraat bij de koffiemachine', zegt Anthony Bosschem van Talking Heads. Maar ook dat is belangrijk voor een zender.

Mond-tot-mondreclame

De Vlaamse zenders houden zich dan ook steeds ernstiger met Twitter bezig. ‘We willen de mond-tot-mondreclame over het programma faciliteren', zegt Michon van Doorn, verantwoordelijk voor digitale media bij VTM.

‘Zo hoop je natuurlijk om buzz te genereren.' Dat ‘faciliteren' gebeurt vooral door de kijker een hashtag voor te stellen, zoals #tvvv voor The voice van Vlaanderen. Wie die hashtag aan zijn bericht toevoegt, neemt meteen deel aan de conversatie over het programma.

‘Je wilt de mensen betrekken bij wat je doet', zegt Stijn Lehaen, hoofd digitale media bij de VRT. ‘Daarom hadden we vroeger gele briefkaarten. En je wil de conversatie aanmoedigen. Het is ook interessant om te weten wat de mensen van een programma denken, dat is belangrijke feedback.'

Voor een commerciële zender speelt nog een andere factor. Wie mee wil doen aan de conversatie op Twitter, moet het programma live volgen. En kan dus de reclameblokken niet doorspoelen.

Voor The voice ging VTM dan ook een flink stuk verder dan het tonen van de hashtag. De kijker werd actief aangemoedigd om zijn of haar mening kenbaar te maken via Facebook en Twitter, en die meningen werden voorgelezen tijdens het programma. Het leverde een nooit geziene storm van tweets op.

Dat kan de wat tegenvallende kijkcijfers van het programma compenseren, meent Anthony Bosschem van Talking Heads. ‘VTM is erin geslaagd een interactie op te bouwen met een jong doelpubliek', zegt Bosschem. ‘Op langere termijn kunnen ze daar de vruchten van plukken.' Het Twitterkanaal van The voice wordt door 24.000 mensen gevolgd, de Facebook pagina heeft 102.000 fans. ‘Dat zijn in feite allemaal mensen in hun doelgroep die ze nu kunnen blijven bereiken, en daar ligt een enorm potentieel.'

Meningen

Lang niet alle programma's leveren discussievoer op Twitter. ‘Het bepalende element is of het een programma is waar de mensen over willen praten', vindt Michon van Doorn. Als we uitschieter The voice buiten beschouwing laten, dan tweet de Vlaming het meest over actualiteitsprogramma's.

Veel hangt af van het behandelde onderwerp. Als Ecolo-politicus Olivier Deleuze ostentatief opstapt bij Reyers laat uit protest tegen de komst van Vlaams Belanger Reddy De Mey, dan zorgt dat voor een piek aan online conversatie. Het zondagse praatprogramma De zevende dag, daarentegen, is week na week goed voor druk verkeer op Twitter.

Alle zenders denken momenteel na over wat ze in die actualiteitsprogramma's kunnen doen met de commentaren die van Twitter binnenrollen. VT4, wiens Komen eten al maanden een van de meeste ‘betweete' tv-programma's is, deed vorig jaar een opvallend experiment door zijn nieuwsmagazine Vlaanderen vandaag volledig in het teken van sociale media te zetten, met voortdurende verwijzingen naar Twitter en Facebook. De kijker reageerde verbouwereerd, en het zieltogende programma werd afgevoerd.

Tom Vandersteegen van de VT4-communicatiedienst: ‘Nu zien we dat het VRT journaal ook op het scherm oproept om te tweeten. Wij waren daar gewoon heel vroeg mee.'

Ook voor De zevende dag is zoiets al overwogen. Stijn Lehaen: ‘We moeten zien hoe we tweets in het programma kunnen brengen. Tweets over het scherm laten rollen is mogelijk, maar er zijn misschien betere manieren.' In Villa Vanthilt en Ook getest op mensen experimenteerde de zender al met het verwerken van input uit sociale netwerken.

Tegelijk zijn de zenders zich bewust van de beperkingen. ‘De Twittergemeenschap is nog vrij klein', benadrukt Stijn Lehaen. ‘En al biedt het een graadmeter, wat je op Twitter leest is niet de doorsnee mening.'

Wat buzz genereren op Twitter leidt dan ook niet zomaar tot hogere kijkcijfers, al is dat wel de uiteindelijke bedoeling. ‘Wij plakken daar momenteel geen streefcijfers op, daarvoor is het nog te vroeg', zegt Lehaen. De zenders zijn bovendien bezorgd om geen andere kijkers weg te jagen. Michon van Doorn: ‘We moeten niet overal hastags gaan zetten. Het mag de mensen niet gaan storen.'

 

 

‘VTM is er met “The voice” in geslaagd een interactie op te bouwen met een jong doelpubliek'

Wie mee wil doen op Twitter, moet het programma live volgen en kan de reclameblokken niet doorspoelen

Sport
 1. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 2. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 3. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 4. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 5. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 6. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 7. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 8. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 9. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 10. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 11. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 12. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 13. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 14. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 15. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 16. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 17. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 18. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 19. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 20. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA