Modrikamen ontsnapt aan bevelschrift

Net nu de advocaten van de staat juridisch een punt scoren, valt de regering. Advocaat Mischaël Modrikamen ontsnapt zo aan een bevelschrift.

Advocaat Christian Van Buggenhout (DLA) kreeg gisterenochtend op het kernkabinet nog groen licht om juridische stappen te doen in het Fortis-dossier in het kader van een derdenverzet. Dat derdenverzet wordt gezien als één van de twee juridische sporen om tot een snelle verbreking van het Fortis-arrest te komen.

De advocaten van de staat trokken gisteren naar de handelsrechtbank met de vraag om Mischaël Modrikamen te dwingen zijn woonplaats opnieuw te laten dienstdoen als adres van de 2.200minderheidsaandeelhouders die via hem procederen. Modrikamen had de zaak overgezet naar alle individuele woonplaatsen, waardoor de dagvaardingen zouden moeten vertaald worden in een reeks exotische talen. Voor bepaalde cliënten uit de Kanaaleilanden kan de betekening door een deurwaarder tot 90dagen duren.

De rechter ging in op het eenzijdig verzoekschrift, waardoor het pad was geëffend voor een snel derdenverzet. Doordat de regering gisteravond leek te vallen, is het echter niet mogelijk om de procedure te beginnen. Naar verluidt was er al een omstandige argumentatie op papier gezet.

In regeringskringen luidde het dat er een principeakkoord was om de procedure te lanceren. Zonder juridische rugdekking is dat niet langer mogelijk. Het derdenverzet zou immers moeten gebeuren uit naam van de Belgische staat. En wie vertegenwoordigt die staat op dit moment?

De val van de regering betekent ook dat een tweede juridisch front dode letter blijft. Op basis van het rapport van procureur-generaal Marc de le Court bij het hof van beroep wilde men een injunctie starten tegen de Fortis-raadsheer Blondeel, wegens vermeende machtsoverschrijding. Een spoor waar vorig weekend al aan gedacht werd, maar dat de hele week onuitgevoerd is gebleven nadat het tot een open oorlog was gekomen binnen het gerecht en tussen het gerecht en de regering.

De jongste twee dagen groeide het besef bij verschillende partijen dat de juridische confrontatie nefast voor alle partijen was en werd gezocht naar een formule om de zaak te deblokkeren. Dat gebeurde vooral tussen de staat en BNP Paribas. De onderhandelingen daartoe gingen het voorbije weekend van start en zijn ondertussen beëindigd.

Dat zogenaamde derde front is door de politieke impasse eveneens de wind uit de zeilen genomen.

Donderdag was er nog overleg tussen BNP Paribas en de overheid om de krijtlijnen uit te tekenen (en de miljarden te vinden) waarbinnen de zaak-Fortis Bank zou kunnen worden gedeblokkeerd.

De conclusie was om dat te doen binnen het protocolakkoord van 10oktober, wat betekent dat de overheid de financiële last zou dragen van een geste in de richting van de aandeelhouders van Fortis Holding.

Gehoopt wordt nu dat de eindejaarsperiode iedereen nieuwe krachten en moed geeft om de zaak alsnog af te ronden. Bij een deal die te lang aansleept, raakt op een bepaald ogenblik het momentum zoek, weten zakenbankiers maar al te goed. (pdd)Sport
 1. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 2. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 3. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 4. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 5. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 6. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 7. Goed nieuws voor Club Brugge met oog op topper tegen Anderlecht
 8. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 9. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 10. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 11. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 12. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 13. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 14. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 15. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 16. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 17. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 18. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 19. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA
 20. Walter Meeuws keert terug naar Lommel United