Modeontwerper Edouard Vermeulen viert 25 jaar Natan

'Het is een droom om Mathilde te mogen kleden'

De man die alle vrouwen mooi maakt. Zo wordt Edouard Vermeulen omschreven. Geen wonder dat zoveel prinsessen bij hem kind aan huis zijn. Dinsdagavond vierde de man de 25ste verjaardag van zijn huis Natan. Claire en Laurent ontbraken niet op het feestje.

Hij kleedde zowel Mathilde als Claire op hun huwelijk. Ook Justine Henin trouwde in een creatie van Edouard Vermeulen. Maxima Zorreguieta kondigde haar huwelijk met de Nederlandse prins Alexander aan in een rode jurk van Natan. Toen ze ooit in een jeansjasje van Natan verscheen, ging heel Nederland op zoek naar de winkel die dat verkocht. En de Belgische olympische atleten mochten naar Peking in een pakje van de Belgische ontwerper.

Het gaat goed met de 51-jarige Ieperling, die oorspronkelijk voor interieurarchitect studeerde. In 1983 nam hij het Brusselse Maison de Couture over, dat Paul Natan daar in 1930 geopend had. In 1984 presenteerde hij al meteen zijn eerste collectie. In de jaren daarna maakte hij naam met elegante, sobere mode voor vrouwen, die bijzonder goed in de smaak viel bij adel en koningshuizen. Hij werkt ondertussen niet alleen voor het Belgische en Nederlandse, maar ook voor het Deense en Zweedse hof. In ons land werd hij voor die diensten in 2003 beloond met een benoeming tot officier in de Orde van Leopold II.

Vermeulen heeft ondertussen winkels in Kortrijk, Antwerpen, Knokke, Maastricht, Gent en Parijs, en met zijn Rozenhout een schitterend eigendom in de buurt van Mechelen. Maar de boetiek aan de Brusselse Louizalaan blijft het hart en de ziel van Natan. Geen wonder dat daar dan ook dinsdagavond de 25ste verjaardag van Natan gevierd werd. Bij de genodigden waren onder meer prins Laurent en prinses Claire, de voormalige Brusselse burgemeester Xavier de Donnéa en tv-presentator Jo De Poorter.

Als blijvende inspiratiebron noemt Vermeulen Italië en meer in het bijzonder Firenze, voor de stoffen, het licht en de sfeer. Bij de vrouwen die hij bewondert, horen onder meer koningin Rania van Jordanië en actrice Nicole Kidman. 'Ik maak geen kunst voor de kunst' is één van de motto's die hij hanteert. En: 'Het is de vrouw die het kledingstuk maakt en niet andersom. De manier waarop de vrouw een kledingstuk maakt, is allesbepalend.'

Het advies dat Vermeulen al jarenlang aan Mathilde geeft, ging alvast niet onopgemerkt voorbij. Stijlbijbel Vanity Fair plaatste haar deze zomer nog bij de best geklede vrouwen ter wereld. 'Ze is een kroonjuweel. Haar handelsmerk zijn getailleerde jurken en mantelpakjes.' Vanity Fair viel vooral voor het ivoorkleurige ensemble dat Mathilde droeg bij de doop van haar dochter Eléonore.

'Natuurlijk flatteert het mij', gaf Vermeulen toen toe in Paris Match. 'Het is altijd goed dat België op zo'n manier erkenning krijgt op het gebied van elegantie. En het doet mij plezier, omdat men mij soms verwijt dat ik niet excentriek en extravagant genoeg ben in mijn ontwerpen. Het is in elk geval een droom om Mathilde te mogen kleden. En ik kijk er nu al naar uit om de eerste baljurk voor haar dochter Elisabeth te ontwerpen.'Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou