Werkgever checkt sollicitant online
rtr
Foto: © ANDREW WONG
Eén werkgever op de vijf traceert sollicitanten online. Die informatie is vaak beslissend voor een aanwerving.

De sporen die je online achterlaat, kunnen je zuur opbreken tijdens een sollicitatieprocedure. Dat blijkt uit een onderzoek van Viadeo, een zakelijke netwerksite, die de invloed van online privégegevens op de carrière naging. Eén werkgever op vijf controleert een sollicitant online en maar liefst 59 procent van de ondervraagden zegt dat de gevonden informatie doorslaggevend is om iemand uit te nodigen voor een eerste gesprek.

Werkgevers maken almaar meer gebruik van blogs of sociale netwerken om hun sollicitanten beter te leren kennen. MySpace, Facebook of een persoonlijke blog vertellen vaak meer dan een cv. In amper dertien procent van de gevallen krijgt een werkgever een gunstig beeld van de sollicitant. Zo ontdekte een werkgever dat een kandidaat door de politie gezocht werd, bij andere sollicitanten kwam drankmisbruik aan het licht. De meeste internauten zijn zich nauwelijks bewust van de negatieve invloed die het vrijgeven van persoonlijke informatie op hun carrière kan hebben. 31 procent van de ondervraagden geeft privégegevens vrij op het internet. Dertien procent van de respondenten plaatst foto's van feestjes online. Bij de 18- tot 24-jarigen is dat zelfs meer dan 50 procent. Zakelijke profielsites zijn veel minder populair, maar negen procent van de respondenten maakt er gebruik van.

Volgens Viadeo springen mensen veel te slordig om met persoonlijke gegevens. Het netwerk onderstreept dat veel informatie, zelfs nadat ze van een site gewist werd, beschikbaar blijft via de cache-functie van zoekrobots. Aan het online onderzoek namen 2.447 volwassenen en 597 managers en directeurs mee. ( adg )Nu zaterdag een uitgebreid artikel over sociale netwerken in DS Weekend.