Pers boos om ‘anti-Turkse benoeming'

In Turkije wordt Van Rompuy scheef bekeken wegens uitspraken die hij over de Turkse EU-kandidatuur zou hebben gedaan.

Van onze redacteur

‘Turkije is geen onderdeel van Europa en zal het ook nooit worden', zou Herman Van Rompuy in 2004 in het Belgische parlement gezegd hebben. Van Rompuy wees op de universele waarden die gelden in Europa, die ook christelijk zijn, en die zouden verwateren als een groot moslimland als Turkije lid werd.

De website EUobserver.com had de citaten woensdag gelanceerd, de Britse pers nam het bericht donderdag over, en vrijdag namen de Turkse dagbladen Van Rompuy in het vizier: ‘Eerste EU-president negatief jegens Turkije', kopte Hürriyet. ‘Zijn enige eigenschap is vijandigheid tegenover Turkije', schreef Vatan.

De Britse kranten hadden geschreven dat Van Rompuys verzet in tegenstelling was met de officiële politiek van de EU, die immers sinds 2005 toetredingsonderhandelingen begonnen is. Het Verenigd Koninkrijk is voorstander van het Turks lidmaatschap, maar premier Gordon Brown verzekerde donderdagavond dat de nieuwe president trouw de standpunten van de Raad over Turkije zal uitvoeren.

Zelf wilde Van Rompuy op zijn eerste persconferentie niet reageren. Hij zei dat zijn persoonlijk standpunt niet ter zake deed. Maar de Europese groenen willen toch dat hij zijn standpunt toelicht.

De kritiek tegen Van Rompuy werd opgehangen aan uitspraken die hij in 2004 had gedaan, toen zijn partij CD&V in de oppositie zat. Hij kwam aan het woord in het ‘Adviescomité voor de Europese aangelegenheden', een gezamenlijk comité van Kamer en Senaat. Op 21 december 2004 gaf premier Guy Verhofstadt een briefing over de Europese Raad van 16 en 17 december, waarop beslist was dat in het najaar van 2005 de onderhandelingen met Turkije onder voorwaarden konden beginnen.

Volgens het verslag van het comité kwam Van Rompuy herhaaldelijk tussenbeide. Hij heeft zeker zijn bedenkingen – maar nergens spreekt hij een veto uit. Hij lijkt er zich bij te hebben neergelegd dat Turkije ooit lid zal worden, nu de gesprekken zouden beginnen: ‘Het feit dat men spreekt over open onderhandelingen, is van geen tel. Nog nooit zijn onderhandelingen niet geëindigd in een toetreding tot de EU, en dat zal in dit geval ook niet zo zijn.'

Van Rompuy is vooral bezorgd dat onderhandelingen zouden beginnen zonder dat de nodige hervormingen van de EU rond zijn. Ook moet in Europa zelf eerst de bevolking nog overtuigd worden: ‘Ten slotte dienen niet enkel de mensen in Turkije te worden overtuigd van het nut van de toetreding, ook in Europa is er op dat vlak nog enorm veel te doen. Enkel met een brede steun bij de bevolking heeft dit een kans op slagen.'

En zijn bezorgdheid over de Europese waarden heeft hij geuit, maar zijn quote over Turkije dat nooit een deel van de EU zou zijn, klinkt toch anders: ‘Een uitbreiding met Turkije is op geen enkele manier te vergelijken met vorige uitbreidingsgolven. Turkije is Europa niet, en zal dit nooit zijn ..... Feit is echter wel dat de universele waarden die gelden in Europa, en die ook in de christelijke leer fundamenteel zijn, zullen verwateren door de toetreding van een groot islamitisch land als Turkije.'

Verwante artikels

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou