Marc Reynebeau

Normaal leven in de brouwerij

We moeten toch een beetje logisch blijven. Enerzijds vinden we het normaal dat toplui in het betere bedrijfsleven het normaal vinden dat zijzelf elk jaar meer geld waard zijn dan hun personeel in een heel leven kan verdienen.

Anderzijds vinden we het normaal dat politici gaan zetelen in raden van bestuur. Bijgevolg kan het niet anders dan normaal zijn dat ex-premier Jean-Luc Dehaene als gewezen bestuurder van biergigant AB InBev laatst 2,87 miljoen euro kon cashen.

Voorts vinden we het normaal dat de fiscus het investeren en het ondernemen niet moet ontmoedigen, want werkgelegenheid zus en concurrentiekracht zo. Dan is het ook normaal dat Dehaene op die 2,87 miljoen geen belastingen moet betalen.

Uiteindelijk vinden we het ook nog eens normaal dat AB InBev met de variabele bonus die het aan Dehaene toekende, de informele code ter zake aan zijn laars lapte. We tolereren dat in alle geval. Wat kan dat gemopper over de bierbonus bijgevolg anders zijn dan jaloers, rancuneus, partijpolitiek vooringenomen of hoe dan ook inconsequent gezeur?

Want zo zijn de mores daar. Als dat allemaal normaal is, getuigde het van niets dan eerlijkheid dat de AB InBev-voorzitter vorige week de bedrijfstop bedankte 'om mij rijker te maken'. Zoals het in 1968 al klonk in Frank Zappa's satirische tijdskritiek: we're only in it for the money.

Met een vervijfvoudigde beurskoers is er kennelijk ook nog nooit zoveel leven in de brouwerij geweest. Met dank - of nee, geen dank - aan de andere kant van de barrière, de immer trouwe klandizie. Al toont haar bierbonus zich vooral in haar buikomvang. En in de kater achteraf.

Als dit alles normaal is, moeten we een vanzelfsprekende collusie tussen overheid en bedrijfsleven - met de bierbonus als symbool - al even normaal vinden. En dat doen we wel degelijk, gelet op het gemak waarmee iedereen in het publieke debat de ideeën en ideetjes van experts die verbonden zijn met het bedrijfsleven en financiële instellingen voor objectief en wetenschappelijk correct aanneemt.

Zo noemde het VRT-duidingsprogramma Terzake publicist Geert Noels laatst nog 'iemand die we toch mogen vertrouwen', met de tekenende lapsus 'professor' erbovenop. Geen kwaad woord over Noels' integriteit, maar als vermogensbeheerder heeft hij wel specifieke privébelangen te verdedigen, en dat zijn niet die van de modale werknemer.

Dat beseft hij zelf goed genoeg, want toen hij in deze krant pleitte voor een vermogenswinstbelasting, maakte hij de bedenking: 'Sommige klanten zullen mij nu vragen of ik op mijn hoofd gevallen ben' (DS 28 april).

Dat pleidooi was interessant, want hij noemde dat een 'links' idee. Dat kan alleen betekenen dat de ideeën die nu in het publieke discours de toon aangeven 'rechts' zijn. Met eenzijdigheid en allicht ook onrechtvaardigheid als gevolg. Want, zegt Noels nog, pas met een vermogenswinstbelasting 'zien mensen dat het van twee kanten komt'. Het kwam tot nu toe dus nog maar van één kant. Ja, in die waarneming is Noels dan best 'iemand die we toch mogen vertrouwen'.

Het gaat dan om ethiek en burgerzin, zei Noels nog: niet zwartwerken, niet frauderen en nu dus ook meer fiscale billijkheid. De socialistische vakbond had het gisteren op de 1mei-viering niet beter kunnen zeggen. Al klonk zijn betoog erg defensief en dat zal straks, op Rerum Novarum, bij de christelijke bond waarschijnlijk niet anders zijn.

Toen hij nog bloeide, steunde de welvaartsstaat op een collusie van big government, big business en big labor. Die tijd is nu ver weg. In het 'nieuwe normaal' voelt de labor, de vakbond, zich in de oppositie gedrukt, de begrotingscrisis doet de government krimpen, zodat alleen business nog big blijft.

Sociaaldemocraten zouden de eersten moeten zijn om te erkennen dat ze op die evolutie nog altijd geen gepast antwoord hebben gevonden. Toch in het buitenland hebben ze zich zelfs links laten voorbijsteken door het politieke populisme. Dat is ethisch en cultureel doorgaans benauwend rechts, maar koestert vaak een linkse sociaaleconomische agenda.

Een kenmerk van het populisme is dat het zich keert tegen de elite, tegen de collusies die samen 'het regime' vormen. Het is al een tragische ironie dat in die perceptie het oude big labor nog altijd zou bestaan. Nog tragischer is dat dit labor door een gebrek aan geloofwaardigheid zijn agenda dreigt kwijt te raken aan het populisme. Met als paradoxale conclusie: het zou normaal zijn als het wat radicaler was?

Als Geert Noels zegt dat het 'van twee kanten moet komen', zegt hij dat het beleid tot nu toe eenzijdig en onbillijk was

Sport
 1. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 2. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 3. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 4. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 5. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 6. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 7. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 8. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 9. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 10. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 11. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 12. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 13. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 14. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 15. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 16. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 17. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 18. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 19. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 20. Emma Meesseman wint Europese Supercup