Française slachtoffer van 'mise-en-scène' door Mexicaanse politie

Werd 35-jarige Française onterecht tot 60 jaar veroordeeld voor ontvoering?

De Mexicaanse televisiezenders waren getipt, en konden op 9 december 2005 live verslag uitbrengen van een spectaculaire arrestatie van de Mexicaan Israël Vallarta en zijn toenmalige Franse vriendin Florence Cassez. De twee werden in de boeien geslagen, op verdenking van ontvoering en het bezit van vuurwapens. Gegijzelde Mexicanen werden voor het oog van de camera bevrijd.

Florence Cassez hield altijd haar onschuld vol en bleef erbij dat zij niets afwist van de louche activiteiten van haar voormalige levensgezel Vallarta. Het mocht niet baten: ze werd in maart 2009 in beroep veroordeeld tot 60 jaar cel. Iets beter dan de 96 jaar die ze aanvankelijk had gekregen, maar nog altijd uitzichtloos voor een jonge vrouw van 35 jaar. Vragen van Parijs om haar uit te wijzen en haar straf in Frankrijk te laten uitzitten, werden afgewezen door Mexico. Tijdens zijn bezoek aan Mexico in 2009 was de Franse president Nicolas Sarkozy tevergeefs tussenbeide gekomen.

Maar sinds enkele dagen kan Florence Cassez weer hoop vatten. Het Franse persbureau Afp kon de hand leggen op een document uit maart 2007 waarin de Mexicaanse justitie toegeeft dat de vrouw het slachtoffer werd van een mise-en-scène. Cassez was al op 8 december 2005 opgepakt, werd een nacht vastgehouden en pas de dag nadien naar de plek gebracht waar de arrestaties plaatsvonden. Precies wat ze tijdens haar twee processen verklaarde.

Cassez had die versie ook al uitgeschreeuwd tijdens een tv-uitzending in 2006 en deed toen een beroep op het geweten van Genaro Garcia Luna, die toen aan het hoofd stond van het Agencia Federal de Investigacion, dat de corruptie en georganiseerde misdaad moet bestrijden. Garcia Luna gaf toen alleen toe dat de arrestatie was overgedaan, op vraag van de media.

De journalist Pablo Reinah, die als gevolg van die verklaring door zijn werkgever ontslagen werd, voelde zich in zijn beroepseer aangetast en stapte naar het gerecht. Het is in het kader van die verzoeningsprocedure dat de Mexicaanse justitie in maart 2007 erkende dat Reinah niet te horen had gekregen dat de arrestaties eerder al hadden plaatsgevonden.

De Mexicaanse advocaat van Florence Cassez gaat ervan uit dat dit document moet volstaan om een herziening van de procesgang te verkrijgen: 'Dit document had in het dossier moeten zitten bij de beroepsprocedure.' Hij beschuldigt het Agencia Federal de Investigacion er ook van een vals proces-verbaal te hebben opgesteld - dat vermeldt 9 december 2005 als arrestatiedatum.

Ook de vader van de Française, Bernard Cassez, put weer hoop: 'Het feit dat de Mexicaanse justitie deze fout erkent, betekent een enorme stap vooruit.... Dit bewijst de onschuld van Florence.'

Sport
 1. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 2. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 3. BUITENLAND. Feyenoord verliest eerste punten in klassieker, Kompany keert terug met gelijkspel, United en Mourinho verliezen zwaar op Chelsea.
 4. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 5. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 6. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 7. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 8. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 9. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 10. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 11. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 12. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals
 13. Franse rode lantaarn Lorient zet trainer aan de deur
 14. Ann-Sophie Duyck wint tijdrit Chrono des Nations
 15. Nicola Philippaerts wint prestigieuze jumping in Amerikaanse Tryon
 16. Sanne Cant is blij met podiumplaats in Valkenburg
 17. Wereldkampioene Thalita de Jong pakt zege op WB Valkenburg in eigen land
 18. Kunstschaatsster Loena Hendrickx wordt tweede in Nice
 19. Minjee Lee wint Blue Bay LPGA in Chinese Hainan
 20. Real Madrid benoemt clubicoon Paco Gento tot erevoorzitter