Slag om energieconsument moet nog beginnen

Voor de energieconsument loont het om prijzen te vergelijken. Zo'n prijsvergelijking moet eenvoudig zijn, betoogt TINNE VAN DER STRAETEN, en daar ligt een belangrijke taak voor de overheid.

De federale regering wond er bij haar aantreden, in december, geen doekjes om: de energieprijzen zouden een topprioriteit worden.

Vier maanden en een paar maatregelen later lijkt het erop dat ook de energieconsument wakker is geschud. De uitdagers op de energiemarkt, Lampiris en Eneco, lieten vorige week weten dat hun klantendiensten overrompeld worden: ze maakten in april tot vier keer meer klanten dan anders. Elegant, de nieuwste telg op de energiemarkt, werd midden in de energiehetze actief op de leveranciersmarkt. Zijn elektriciteitsproduct (groene stroom met een variabele prijs) was meteen het goedkoopste in de V-Test van de Vreg. Electrabel kondigde daarop een verlaging van zijn vaste prijzen voor elektriciteit en aardgas aan. 'Nog even en ze gaan me betalen om bij hen klant te worden', bromde een geamuseerde observator dit weekend over dat opbod.

Helaas zal het zo'n vaart niet lopen. Want ook al verliest GdF Suez in de maanden januari, februari en maart netto 47.000 elektriciteitsklanten en 30.000 gasklanten, zijn positie blijft dominant, met een marktaandeel van net geen 60 procent. In zo'n marktsituatie moet de overheid extra waakzaam blijven. De informatiecampagne over veranderen van leverancier die minister Vande Lanotte aankondigde, is een uitstekend idee. Om echt efficiënt te zijn, moet ze bouwen op een globaal plan omtrent consumentenbescherming. Want ook de energiemarkt heeft geen onzichtbare hand, en heeft nood aan omkadering.

Doorslaggevend

Vandaag heeft iedereen, elke dag, de keuze tussen een tiental elektriciteits- en/of gasleveranciers en nog meer producten. Die keuze kan ingegeven worden door meer factoren dan alleen maar de prijs: een contract voor één of voor drie jaar, groene of grijze elektriciteit, een leverancier die zelf ook investeert in de productie van (al dan niet groene) stroom, de dienstverlening die het bedrijf biedt, de structuur van het bedrijf (een multinational versus een coöperatie). Dat neemt niet weg dat de prijs vaak het doorslaggevende element is, en terecht, want verwarmen, koken en tv-kijken kost ons, afhankelijk van ons verbruik, zo'n 2.000 euro per jaar.

Het grote voordeel van wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld, is dat intussen zowat iedereen weet dat vergelijken loont. Wie vergelijkt, bijvoorbeeld via de V-Test van de Vreg, kan veel geld besparen. Vergelijken houdt ook de leveranciers scherp, want alleen als grote groepen klanten van leverancier veranderen, zal dat een duurzaam effect hebben op de algemene prijszetting. Daarom moet vergelijken ook een volgehouden oefening blijven. Net daar ligt een uitdaging voor de overheid en voor regulatoren: om overstappen eenvoudig te houden, moet vergelijken ook eenvoudig zijn. Een wildgroei van producten, met tal van kortingen zoals op de Engelse markt, houdt opnieuw het risico van onduidelijkheid in.

Eén stem

In een globaal actieplan moet er daarom aandacht zijn voor verschillende aspecten van consumentenbescherming. Daarbij is het belangrijk dat iedereen over het muurtje van de eigen bevoegdheid kijkt, dat de verschillende overheden (ook Brussel!) en regulatoren hun krachten bundelen en dat ze met één stem spreken en leren van elkaar.

Zo kan er nagedacht worden over een omkadering van eenmalige kortingen en promoties. Een product kan goedkoop lijken omdat het gelanceerd wordt met een grote korting, maar in werkelijkheid kan het een duur product zijn, waarbij de korting nog eens afhankelijk is van allerlei voorwaarden. Kortingen maken vergelijken altijd moeilijk.

Energiecontracten worden stilzwijgend verlengd: de leverancier deelt je vooraf de nieuwe prijs mee. De overheid zou kunnen verduidelijken dat die communicatie naar de klant transparant en duidelijk moet verlopen, niet in kleine lettertjes, weggestopt op de voorschotfactuur, waar je ze niet terugvindt als je er niet vooraf van weet.

En ook: een grote speler met een dominant marktaandeel kan niet anders dan heel wat slapende klanten hebben die al jaren klant zijn. In het kader van de aangekondigde switchcampagne zullen mensen in het gemeentehuis terechtkunnen voor een prijsvergelijking. Maar waarom zou de overheid leveranciers met een dominante marktpositie niet kunnen verplichten om één keer per jaar een prijsvergelijking aan die wat meer passieve klanten te bezorgen?

Een grootschalige switchcampagne, waarbij overheden en regulatoren samen een duidelijke, positieve en transparante boodschap overbrengen, is een meer dan uitstekend idee. Tegelijk is een actieplan nodig om de consumentenbeweging te consolideren, zodat de boodschap niet verloren gaat. Beleidsmakers en regulatoren hebben daartoe zelf al enkele aanzetten gegeven. Ook de sector zelf draagt ideeën aan, zoals bleek op een hoorzitting in het federale parlement over de energieprijzen. Dat alles bundelen zou kunnen leiden tot een constructieve aanpak, waar de klant écht wel bij vaart.

Om overstappen eenvoudig te houden, moet vergelijken eenvoudig zijn

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou