Eigen taal of eigen artiesten?

Wat hebben de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap gemeen? Ze houden allebei van Shakira, James Blunt, van Crazy Frog en Placebo. En ze downloaden allebei zoveel muziek dat de cd-verkoop vorig jaar alweer daalde.

Wat hebben de gemeenschappen niet gemeen? Een liefde voor de eigen taal, dat alleszins. In Franstalig België werd de helft van de honderd meest verkochte liedjes vorig jaar gezongen in het Frans. Als we spreken over het Franstalige chanson, gaat het vooral om Franse artiesten, zoals Voulzy, Raphael, Bruel, Obispo, Diam, Pagny en Renaud, die allen de sympathie van het grote publiek genieten. De Angelsaksische rock heeft de grootste moeite om daarin een plaats te vinden.

In Vlaanderen ligt dat helemaal anders. Vorig jaar werden slechts twaalf liedjes in de top-honderd in het Nederlands gezongen. En dat uitgerekend in het jaar waarin de schlager een comeback maakte, met eclatante successen voor Laura Lynn en Jo Vally.

Vlaanderen scoort heel goed op een ander punt. Uit de singleslijst blijkt dat het lokale repertoire zijn mannetje staat. Ruim een derde van de top-honderd van 2006 was van eigen bodem. Kijken we naar de albums, dan blijken zes van de tien best verkochte albums Vlaamse producties. Afgelopen jaar stond 31 weken lang een Vlaamse productie op de eerste plaats van de charts. Een topjaar.

Die trend is al jaren bezig: Vlamingen kopen veel meer eigen producties dan Franstalige Belgen, die sterk de Franse markt volgen en zelden warm lopen voor eigen artiesten. Franstalige Belgen horen meer muziek in de eigen taal, terwijl Vlamingen vergroeid zijn met liedjes in het Engels. Geen wonder dat vele Belgische bands in het Engels zingen.

Het is een merkwaardig cultuurverschil. Vlamingen staan economisch sterk omdat ze nu bijna veertig procent van de muziekomzet opvullen met eigen artiesten. De prijs is dat ze er hun taal voor prijsgeven. Franstaligen koesteren die taal heel erg, maar steunen hun artiesten economisch veel minder.

De verwachtingen voor dit jaar? In Vlaanderen hebben jonge artiesten het Nederlands als zangtaal weer ontdekt (Fixkes, Mira...), en groeit de belangstelling voor lokale artiesten nog aan. Bij de Franstaligen worden de commerciële successen van Saule, Été 67 en Maurane als veelbelovend beschouwd.

Peter Vantyghem en Thierry Coljon

Sport
 1. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 2. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 3. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 4. BUITENLAND. Feyenoord verliest eerste punten in klassieker, Kompany keert terug met gelijkspel, doelpuntenfestijn in Cagliari.
 5. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 6. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 7. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 8. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals
 9. Franse rode lantaarn Lorient zet trainer aan de deur
 10. Ann-Sophie Duyck wint tijdrit Chrono des Nations
 11. Nicola Philippaerts wint prestigieuze jumping in Amerikaanse Tryon
 12. Sanne Cant is blij met podiumplaats in Valkenburg
 13. Wereldkampioene Thalita de Jong pakt zege op WB Valkenburg in eigen land
 14. Kunstschaatsster Loena Hendrickx wordt tweede in Nice
 15. Minjee Lee wint Blue Bay LPGA in Chinese Hainan
 16. Real Madrid benoemt clubicoon Paco Gento tot erevoorzitter
 17. Richard Gasquet steekt titel European Open in Antwerpen op zak
 18. Skiffeuse Eveline Peleman toont zich in Head of the Charles in Boston
 19. Juan Martin del Potro weet opnieuw wat winnen is na zege in Stockholm
 20. Gasquet steekt titel in Antwerpen op zak