Beurs

Fred & Ginger stijgt bij eerste noteringFred & Ginger, een Belgisch bedrijf dat kleding ontwerpt en verkoopt voor kinderen, is gistermiddag met 1,4 procent gestegen bij zijn eerste notering op de Vrije Markt van Euronext Brussel. De eerste koers die werd gevormd, was 7,91 euro, tegenover 7,80 euro voor de introductieprijs. Gisteren werden 782.756 aandelen van Fred & Ginger toegelaten tot de Vrije Markt. Naar aanleiding van de beursgang werden 134.615 nieuwe aandelen uitgegeven, waarmee 1 miljoen euro werd opgehaald. (belga)

Technologie

Telenet trekt snelheid en volume op

Telenet heeft het voorbije weekend de downloadsnelheid en het volume van verschillende van zijn internetproducten opgetrokken. De verhoging komt er sneller dan verwacht: normaal zou de operatie op 1 augustus gebeuren. Concurrent Belgacom verhoogde op 1 juli al de snelheden en maandelijkse volumes van verschillende van zijn breedbandinternetformules. Beide spelers lagen al enige tijd onder vuur omdat kritische klanten vonden dat de gehanteerde limieten te beperkt zijn. Het internetverkeer, met de groeiende populariteit van videobestanden, wordt immers almaar zwaarder. (belga)

PlayStation 3 loopt in op Xbox360

De PlayStation 3 van Sony, die tot nog toe moest genoegen nemen met de derde en laatste plaats in de console-oorlog, begint de Xbox360 van Microsoft in te halen. In de eerste vijf maanden van dit jaar verkocht de PS3 in de VS beter dan de console van Microsoft. Vooral nieuwe en exclusieve spelletjes als Metal Gear Solid 4' en de opkomst van BluRay als dominante HD-formaat, zijn daar debet aan.

Tot in mei gingen er in de VS 1,2miljoen Playstation 3-consoles over de toonbank, tegen 1,12miljoen Xbox'en. De Wii van Nintendo blijft met 2,8 miljoen stuks de te kloppen spelcomputer. Op de E3-beurs in Los Angeles, die nu plaatsvindt, maakte Microsoft bekend dat het een overeenkomst heeft met het verhuurbedrijf Netflix over het online verdelen van films. De dienst is voorlopig nog niet ons land beschikbaar. (bloomberg)

Grondstoffen

Olie daalt voor het eerst in vier dagen

De prijs voor een vat ruwe olie daalde voor het eerst in vier dagen. De markt houdt echter de adem in voor de komende week. De prijs voor levering binnen drie maanden was in Londen gistermiddag 143,91 dollar per vat. Dit is een daling van iets meer dan 3,5 dollar tegenover de recordprijs die vrijdag op de kaart werd gezet. Oorzaak van de daling is de versterking van de dollar. De maatregelen die de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, ondernam om het vertrouwen in wankelende hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac te herstellen, blijken vruchten af te werpen. Rond de middag was de euro 1,585 dollar waard, tegenover 1,5937 dollar vrijdag.

Met een sterke dollar zijn beleggers minder geneigd hun geld in grondstoffen te steken. Ook ontvangen olieproducenten met een sterkere dollar evenveel waarde, ook al is de prijs lager. Ook het afblazen van een staking in Nigeria was goed nieuws. Temidden van angst over een verminderd aanbod wegens verschillende factoren was het nieuws van de afgelaste staking een verademing voor de markt.

Toch heerst er nu allesbehalve een sfeer van optimisme. Een vijfdaagse staking op de boorplatformen in Brazilië legt tachtig procent van de olieproductie in het Zuid-Amerikaans land stil. Ook het aanslepende conflict tussen Iran en de VS en Israël zorgt voor angst over het aanbod. Als het conflict escaleert, heeft Iran gedreigd de Straat van Hormuz te sluiten. Langs deze zeestraat passeert dagelijks een vijfde van de wereldolieproductie. De huidige prijsdaling kan dus snel omslaan in een explosie van de olieprijs. (belga)