Carl Icahn liet gisteren weer van zich horen in de overnamestrijd rond Yahoo!. De top van het internetbedrijf maakte naar zijn mening een 'zware vergissing' door het laatste bod van Microsoft te verwerpen. Microsoft en Icahn hadden het bedrijf uit Californië vrijdag een grootschalige herstructurering en de verkoop van de activiteiten van de zoekmachine voorgesteld.

De Amerikaanse miljardair verhoogt nu de druk op de aandeelhouders van het noodlijdende bedrijf om de top van Yahoo! af te zetten. Het nieuwe (inmiddels tweede) bod werd uitgewerkt door zakenman en minderheidsaandeelhouder Carl Icahn zelf. Icahn stelde ook voor om de voltallige directie, die vijandig staat tegenover een overname, te vernieuwen. Gisteren verklaarde hij dat hij de negen directieleden kwijt wil. Hij wenst eigen mannen, waaronder zichzelf, op de postjes. 'Deze bizarre en opportunistische alliantie tussen Microsoft en Carl Icahn is absoluut niet in het belang van de aandeelhouders van Yahoo!', stelde de voorzitter van de raad van bestuur, Roy Bostock, in een mededeling. Icahn roept de aandeelhouders op zich niet te laten misleiden.

De twee partijen bereiden zich nu voor op wat waarschijnlijk een clash wordt op 1augustus. Dan beslissen de aandeelhouders over wie de touwtjes van het bedrijf in handen krijgt. Een compromis tussen Icahn en Jerry Yang, de huidige ceo van Yahoo!, lijkt volgens analisten niet meer mogelijk. Volgens analist Jeffrey Lindsay hebben de investeerders hun besluit al lang genomen en heeft Yahoo! nu geen realistische alternatieven meer. Icahn startte zijn machtsstrijd bij Yahoo! in mei nadat hij zich ingekocht had. Hij zou voor zo'n 60miljoen dollar Yahoo!-aandelen in handen hebben, wat neerkomt op zo'n 5procent van het geheel.

Icahn is een geduchte figuur in de Amerikaanse zakenwereld. Waar hij opduikt, is het meestal uitkijken geblazen. De corporate raider laat geregeld zijn oog vallen op noodlijdende of ondergewaardeerde bedrijven. De 72-jarige zakenman wordt wel eens de sluwste Amerikaanse investeerder genoemd. Zijn techniek: zich inkopen in slecht draaiende bedrijven en dan zorgen voor een stoelendans bij het management om dan zelf de macht over te nemen. Hij verkoopt het bedrijf vervolgens in verschillende stukken en strijkt de poen op. Het huidige scenario dat hij voor Yahoo! plant, is volgens dezelfde strategie opgebouwd.