Het aandeel van de logistieke groep TNT werd gisteren bijna 30% duurder dankzij koopinteresse van FedEx.

LOGISTIEK

Van onze redacteurDe beleggers reageerden gisteren enthousiast op een bericht in de Financial Times van zaterdag. Daarin stond dat de Amerikaanse koeriersdienst FedEx zijn Europese activiteiten zou willen versterken, en dat zowel FedEx als zijn rivaal UPS (United Parcel Service) belangstelling heeft voor de Europese koeriersactiviteit van de Nederlandse post- en transportgroep TNT. Fedex zou daarover al 'verkennende gesprekken' voeren met TNT. De groep zou zo de tweede Europese speler kunnen worden, na DHL, dat een dochter is van Deutsche Post.

Zowel TNT als FedEx weigerde commentaar te geven op het bericht, maar analisten zeggen dat het verhaal zeker steek houdt. 'Voor FedEx is een overname strategisch zinvol. FedEx is vooral gericht op de Amerikaanse markt, die momenteel in het slop zit', schreef ING-analist Axel Funhoff in een nota. FedEx moest vorige maand het eerste kwartaalverlies sinds elf jaar rapporteren, onder druk van een slabakkende vraag en hoge brandstofprijzen.

Het is vooral het vooruitzicht op een regelrechte biedoorlog dat de beleggers aan het dromen zet. Want als FedEx een bod uitbrengt, dan zou er wel eens een snel tegenbod van UPS kunnen volgen, redeneert Funhoff. 'Zij hebben ook interesse in TNT, maar ze hebben diepere zakken (dan FedEx).' UPS is de marktleider in de VS en heeft momenteel zowat 24% van de Europese markt in handen. Als FedEx en TNT samengaan, zouden ze in Europa ongeveer op gelijke hoogte komen als UPS, berekende analist Damian Brewer van JP Morgan Chase& Co.

TNT is de kleinste van 'swerelds vier grote koeriersdiensten en wordt daardoor al langer als een mogelijke overnameprooi beschouwd voor zijn grotere concurrenten UPS, FedEx en DHL. Het Nederlandse bedrijf is niet actief in de VS, maar staat wel sterk in Europa en is zich aan het uitbreiden in groeimarkten in Azië en Latijns-Amerika.

Het bedrijf is bovendien een stuk goedkoper geworden voor kandidaat-overnemers: sinds nieuwjaar verloor het aandeel van TNT zowat een derde van zijn waarde, als gevolg van de onzekerheid rond zijn activiteiten in de belangrijke Duitse markt, de economische groeivertraging en de impact van de hoge olieprijzen.

Zelfs na de sprong van gisteren staat het aandeel TNT nog 18% lager dan bij het begin van het jaar. Een aandeel kost nu ongeveer acht keer de verwachte winst van 2008, tegenover negen keer voor Deutsche Post en respectievelijk 15 en 16keer voor FedEx en UPS.

Merrill Lynch verhoogde gisteren zijn advies voor TNT van 'neutraal' naar 'kopen'. Ook het beurshuis CA Cheuvreux verhoogde zijn rating, van underperform naar outperform.