Philips klopt winstverwachting
Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal een ebita van 413 miljoen euro, meer dan voorspeld.

De lichtdivisie was de drijvende kracht achter de stijging. Philips Lighting overtrof de gemiddelde verwachting van analisten met een bedrijfsresultaat van 202 miljoen euro, ruim 40miljoen meer dan een jaar eerder. Dat kwam mede door de bijdrage van de Amerikaanse lampenfabrikant Genlyte, die Philips vorig jaar overnam.

De medische tak ontgoochelde licht met een bedrijfsresultaat van 195 miljoen euro. Het onderdeel moest lasten nemen van in totaal 35miljoen euro door de overname en integratie van onder meer het Amerikaanse Respironics. Daardoor werd de bijdragen van recentelijk overgenomen bedrijven deels tenietgedaan. De omzet groeide van6 naar 6,5 miljard euro. De omzetgroei in Noord-Amerika bedroeg 23%, maar dat kwam voornamelijk door overnames. Op vergelijkbare basis was de groei in opkomende markten met 16procent het sterkst. Philips verwacht dat die groei ook in de rest van het jaar aanhoudt.

Philips gaat ervan uit dat het dit jaar de doelstellingen uit zijn strategisch plan Vision 2010 haalt. Dat voorziet in een jaarlijkse omzetstijging met 6%, tot 2010. De winstmarge moet dan tussen de 10% en 11% liggen. In het tweede kwartaal bedroeg die 6,4%, evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. (belga)