Het Indiase IT bedrijf Wipro zou een bod voorbereiden op zijn Franse collega CapGemini, dat laag gewaardeerd is.

IT

Van onze medewerkerMaandag schoot de koers van de IT-dienstenleverancier CapGemini 10% hoger, maar gisteren koelde de speculatie af met 3,2% tot 43,6 euro. CapGemini beweert niet in gesprek te zijn met Wipro.

De Hindustan Times had geschreven dat Wipro, de nummer drie van de Indische IT-dienstenleveranciers (verwachte omzet 5 miljard dollar) een bod zou voorbereiden tegen 48 euro per aandeel.

Dat is wel wat hoger dan het huidige koersniveau, maar in de zomer was CapGemini nog op weg naar de 60 euro. Het aandeel is een van de slachtoffers van de vrees voor een groeivertraging, nog in de hand gewerkt door wat problemen bij enkele grote contracten.

Maar analisten vinden de koersdaling van CapGemini overdreven en stellen koersdoelen voorop van meer dan 60 euro. De waardering van het aandeel CapGemini is gezakt van meer dan 24 keer de winst naar nog amper 14 keer de verwachte winst over 2008.

Het verwondert dus niet dat CapGemini zelf niet erg happig is om nu overgenomen te worden. Na de diverse investeringen van Aziatische staatsfondsen in de grootste westerse (bank)bedrijven, zou het trouwens spectaculair zijn mocht een Aziatisch bedrijf een van de grote IT-dienstenleveranciers van het westen helemaal opslokken.

Op het terrein leggen Indiase spelers als Wipro of Infosys de westerse IT-spelers al langer het vuur aan de schenen. De Indiërs kunnen beroep doen op een uitgebreid arsenaal van goed geschoold personeel, terwijl met name de Europese bedrijven grote problemen hebben om hun vacatures ingevuld te krijgen.

Het is precies de verdienste van CapGemini dat het fors geïnvesteerd heeft in het ontplooien van een legertje van 20.000 werknemers in India, goed voor een kwart van het totale personeelsbestand van CapGemini.

Financieel zou Wipro een overname van CapGemini aankunnen, als het gebruik kan maken van zijn hoge marktkapitalisatie van omgerekend zowat 12 miljard euro.

CapGemini is 6,5 miljard euro waard.

Niet dat Wipro meer inkomsten heeft dan CapGemini, integendeel (5 miljard dollar tegen 8,8 miljard euro), maar met 18% is de operationele winstmarge van de Indiërs wel bijna drie keer zo hoog als de 6,6% van CapGemini.

Maar door het Franse bedrijf over te nemen zou Wipro zich ook het grote kostennadeel van CapGemini (duur betaalde werknemers in het Westen) op de hals halen.

Daardoor wordt er toch getwijfeld aan de overnamekansen, tenzij de Indiërs zouden snoeien in de 28.000 werknemers van CapGemini in Frankrijk en Duitsland.