Werchter Boutique verwent 52.000 metalfans

Geboorte, school, Metallica, dood!

Met een mix van nostalgieacts en jonge (weer)wolven knutselde Werchter Boutique een puik metalfestivalletje in elkaar. Soundgarden en Channel Zero triomfeerden, maar alles draaide natuurlijk om de headliner Metallica.

Van onze medewerker

'Lucifeeeer, we are heeeere!!!' Aan de kassa's van Werchter Boutique lieten de wachtende metalfans zich alvast lekker gaan, terwijl in de verte de opener Ghost aan zijn concert begon. Yep, de gehoornde had zijn roodverbrande derrière vorige maandag knus in het Werchterse weidegras genesteld, klaar voor een dagje donderende drums, mokerriffs, gekrijs en gebrul. Tiens, profileerde Werchter Boutique zich dan niet als een knus familiefestival? Nu ja, een metalfamilie is ook een soort familie, zij het van een slag dat bij de picknick graag maagdelijke pubermeisjes aan een satéstokje rijgt en petanque speelt met mensenschedels. Ieder z'n ding, zeggen we dan.

Weird bandje trouwens, dat Ghost: de leden droegen halloweenkostuums van de KKK uit de stockverkoop, waren kwistig met witte maskers en gezichtsverf en hadden een groteske pausfiguur als frontman die ons begroette in zijn beste Transylvaans-Engels: 'Koed afternoen, Belgium!'

Wij vluchtten naar de enige spat schaduw op de weide, aan de tattooshop nota bene, een etablissementje dat de hele dag veel volk trok. Ach, even een tatoeage op je rug flikkeren tussen twee concerten door, waarom niet?

Alweer een illusie aan diggelen geslagen: metalheads drinken niet uitsluitend bier, maar durven zich bij hoge temperaturen wel eens wagen aan een fancy cocktail. De horror! De verdwaalde studentjes die aan een biertent op een Calippo stonden te sabbelen, werden gelukkig wél scheef bekeken door de met impressionante bierbuiken gezegende metallofielen.

'What the fuck!?' brulde een viking in de verte, niet vanwege die Calippo's, maar omdat het door de zon murwgebeukte Werchterpubliek te stil reageerde. Joe Duplantier heette de lawaaimaker, Fransman en frontman van Gojira (Japans voor 'Godzilla'), wiens nieuwe album de titel L'enfant sauvage torst.

Grungegoden

Frankie DSVD, West-Vlaming en Channel Zero-frontman, hield het op een weloverwogen 'Oesje-oesje zegt het poesje', meteen de origineelste bindtekst van een dagje Boutique. De enige echte metaltrots van ons land speelde zijn voorprogrammaatjes met de vingers in de neus naar huis (niet écht moeilijk) en klom tot ver voorbij de hielen van internationale metalcollega's (best wel moeilijk). Met zijn inktzwarte broek, hemd en das en zijn halflange kletsnatte manen deed DSVD een beetje aan de jonge Mike Patton denken.

'Hot summer' had wat last van te gruizige gitaren, maar het kransje Belgische metalclassics ('Suck my energy', 'Help', 'Fool's parade', 'Bad to the bone') uit zijn beste ninetiesplaten ramde onze maag als de rechtse van Mohammed Ali. En wij jaloers op de manier waarop DSVD schuimbekkend zijn bindteksten declameerde, als een weerwolf die met lava gorgelt.

Het Amerikaanse Mastodon moet zich op Werchter Boutique hebben gevoeld zoals Radiohead zich op, pakweg, Blues Peer zou voelen. Geweldige band, ...wrong crowd. Metallicafans win je nu eenmaal niet met arty wiskundemetal.

De grijzende grungegoden van Soundgarden trakteerden de hardrocknostalgici op hun radiohits. De charismatische frontman Chris Cornell zag er piekfijn uit: bruingebrand, in wit T-shirt, met een stralende glimlach. In 'Spoonman' reikte hij nog wat moeizaam naar de hoogste noten maar even later bleek weer waarom Cornell een van de beste rockzangers uit de jaren 1990 was. Akkoord, de hit 'Black hole sun' werd krakkemikkig gespeeld, maar 'Beyond the wheel' klonk excellent, dankzij Cornells ijzingwekkende falset.

Metallica speelde zijn twintig jaar oude doorbraakplaat The black album integraal, van achter naar voor. Voor en na die albumuitvoering schoot de Amerikaanse metalgigant de ene na de andere classic naar zijn gewillige fans. Een uitzinnig meegebruld 'Master of puppets', bijvoorbeeld, maar ook 'For whom the bells toll', een door vuurwerk en lasers begeleid 'One' en de dorsmachine die men 'Seek & destroy' noemt. Leuk idee trouwens, zo'n integraal album van Z tot A spelen, vooral omdat de kleppers van The black album aan het begin van de plaat zitten. Op die manier sloot Metallica het rijtje met 'Sad but true' en 'Enter sandman', heavy metal-precisiebommen die zelfs popfans kunnen meeneuriën. Trouwens, frontman James Hetfield was alleraardigst tegen zijn fans. Opvallend bezadigd ook (wij hoorden iets minder 'fucks' en 'fuckings' in zijn betoog dan bij vorige Metallicashows). Ah, en we zijn gek op de manier waarop Hetfield 'Weurktah!' zei.

'Birth school Metallica death' lazen we op een T-shirt van een fan. Missie geslaagd, zeker?

Gezien op 28 mei in Werchter

Chanel Zerofrontman Frankie DSVD declameerde zijn bindteksten als een weerwolf die met lava gorgelt

Sport
 1. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 2. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 3. Goed nieuws voor Club Brugge met oog op topper tegen Anderlecht
 4. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 5. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 6. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 7. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 8. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 9. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 10. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 11. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 12. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 13. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 14. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 15. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA
 16. Walter Meeuws keert terug naar Lommel United
 17. Juventus zoekt jonge spelertjes in België
 18. EUROPA LEAGUE. Manchester United zet puntjes op de 'i', Roma geeft zege weg
 19. Nadal zet punt achter seizoen, Goffin schuift op in Race naar Londen
 20. Mag Atletico Madrid toch weer transfers doen?