Oordeel van De Standaard

1a. De koers van Bekaert steeg 21procent, minder dan de Bel-20 en minder dan de stijging van 32procent die de Bloomberg-index voor industriële toeleveranciers neerzette: 2 op 10punten.

1b. Bekaert maakte in 2006 een winst van 142,3miljoen euro, een kwart minder dan het jaar ervoor. Die daling heeft te maken met de verkoop van de afdeling fencing, die in 2005 voor een kunstmatige opstoot zorgde. Op courante basis steeg de winst van Bekaert met 3procent. Al bij al een stuk onder de 38procent winststijging die de gezamenlijke Bel-20 neerzette: 0punten.

2a. Bekaert behaalt in het duurzame beleggingsuniversum van KBC een score van 77,7procent. Dat is het maximum van de sector gebruiksgoederen, die gemiddeld 47,1procent scoort. Gecombineerd met de Dexia-duurzaamheidsrating krijgt Bekaert 8 op10.

2b. In de analyse over corporate governance door de redactie van Budget Week haalt Bekaert een score van 5,2 op10. Dat is de 248ste plaats in een ranglijst van 421bedrijven, iets onder het gemiddelde. We hebben de score afgerond op 5punten.

3. Bekaert haalt in het onderzoek van de Belgische Vereniging van Financiële Analisten een score van 387,1 op500. Dat is hoger dan het gemiddelde van de onderzochte bedrijven, dat 338punten bedraagt: 8 op10. Subtotaal: 23punten

Oordeel van de jury

Bekaert scoort slecht op koersontwikkeling en winstgroei. Dat verbaast de jury. De financiële ratio's van het bedrijf zijn uitstekend, merkt een jurylid op. Ook de strategie in China wordt geroemd. Het bedrijf doet alles wat het moet doen om de situatie daar de baas te blijven. Op de bedrijfsstrategie heeft de jury niets aan te merken, en over de koersontwikkeling, de winstgroei en het dividend evenmin. Een van de juryleden bezit aandelen in Bekaert en is daar niet ontevreden over. Hij kocht de aandelen toen ze volgens zijn bankier 'dead money' vertegenwoordigden. (Bekaert is de afgelopen drie jaar in waarde verdubbeld, red.). De vraag is in hoeverre dat aan Bert De Graeve te danken is, merkt een jurylid op . De voormalige VRT-manager volgde in mei Julien De Wilde op. Volgens de jury speelt ook voorzitter Paul Buysse op de achtergrond een grote rol in de bedrijfsstrategie. Hij was de man achter de management-transitie, hij heeft het managementduo gecoacht en geleid. Subtotaal: 40punten