Bewonerscomité naar rechter om Gentse Feesten te kortwieken

'Situatie is voor bewoners van centrum onhoudbaar'

Bewonerscomité 'Leefbaarheidskader Gent' stapt naar de rechtbank. 'We vragen de rechter om tolerantiegrenzen op te leggen, zodat elke bewoner van onze stad tijdens de Gentse Feesten in zijn woning kan blijven', zegt woordvoerder Paul Vanneste.

Van onze redacteur

Feestenschepen LievenDecaluwe (ProGent) wacht de dagvaarding af. De leden van het comité dreigden vóór de GentseFeesten dit jaar al naar de rechter te stappen. Nu besloten ze effectief die stap te doen. Ze zijn van mening dat het Gentse stadsbestuur hun voorstellen niet ernstig neemt en het nog steeds niet tot een grondig debat is gekomen.

De comitéleden zeggen dat degenen die tijdens de GentseFeesten de binnenstad niet kunnen ontvluchten - omdat ze moeten werken of omdat ze de middelen niet hebben - de volle lading krijgen. 'De druk op de bevolking neemt almaar toe. De situatie voor Gentse centrumbewoners is onhoudbaar', luidt het. 'Laat ons de GentseFeesten vernieuwen binnen de realistische tolerantiegrenzen van een leefbaarheidskader', luidt hun vraag.

Ze stellen voor om de Feesten op pleinen te beperken tot vijfdagen en per dag tot middernacht. Ook willen ze luidruchtige openluchtactiviteiten na middernacht naar plekken buiten de woonstad verplaatsen.

'Stel je eens voor dat men een toilet voor uw voordeur neerpoot met de afvoerbuis rechtstreeks in de riolering en dat je gezin gedurende 240uur de stank moet doorstaan', geeft het comité als een van de voorbeelden van overlast. 'Het gaat over een menswaardige leef- en woonkwaliteit voor omwonenden, gezinnen, kinderen, ouderen, werkenden, minderbedeelden', zegt PaulVanneste.

'We hebben de indruk dat ze ons in een hoekje willen duwen. Het is een dovemansgesprek gebleven. Waar is dat plan? Waar blijven onze perspectieven? Er rest ons alleen nog de rechtbank om onze rechten te laten gelden. We doen dat niet via een kortgeding, maar we willen een procedure ten gronde. We zullen de rechter vragen wat hij als tolerantiegrenzen ziet.'

Schepen LievenDecaluwe zegt dat hij herhaaldelijk contact heeft gehad met het comité en dat het debat wel degelijk is gevoerd. 'Er is een voortdurende wisselwerking tussen bewoners en bestuur. We hebben gedebatteerd in de krant, op de radio, in vergaderingen. Maar ze mogen niet verwachten dat ze volledig gelijk krijgen. Ik ben zelf advocaat en ik zal de dagvaarding en de argumenten afwachten.'

'Ze mogen niet vergeten dat de GentseFeesten een maatschappelijk en sociaal-historisch gegeven zijn. De Feesten zijn moeilijk weg te denken. Ik heb nooit ontkend dat de grenzen van overlast worden benaderd. In de vorige editie zijn niet minder dan drie pleinen, de Korenmarkt, het Braunplein en het Laurentplein helemaal van aanpak veranderd. In het Baudelopark is het podium verplaatst. Bij feesten is er soms drukte. Het kan niet dat je als stadsbewoner elk moment van de dag en de nacht geen drukte hebt.'

'Bij feesten is er soms drukte' Lieven Caluwe (ProGent) Feestenschepen

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou